Най-евтино ще бъде отоплението на климатици с висок коефициент на преобразуване на енергията, коментира за "Бг он еър" Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност. Според експерта директното използване на електричество, без термопомпа или система, ще бъде най-скъпото.

"Трябва да мислим за смяна на уреди като печки с реотани и радиатори", призова Цанев.

По думите му пестим над 60 на сто от сметките си за енергия през зимните месеци чрез добра топлоизолация, тъй като 70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление и охлаждане, а останалите 30% идват от електроуредите в дома.

"Нормално е да поддържаме равномерни температури в дома си и през зимата (21 градуса), и през лятото (25 градуса). Ние правим точно обратното, което води до прекомерен разход на енергия. Най-големият разход за енергия се получава именно когато през зимата охладим сградата си, а после бързо се опитаме да я затоплим", предупреди Драгомир Цанев. Според него най-ефективните мерки за пестене на енергия могат да бъдат постигнати единствено след голяма инвестиция. Поради тази причина от Центъра за енергийна ефективност настояват средствата по Плана за възстановяване да бъдат усвоени максимално бързо. Още повече, че от старата програма за енергийна ефективност са регистрирани спестявания в размер на 20-40%. Проучванията на Центъра за енергийна ефективност сочат, че с увеличението на минималното изискване за клас на енергийна ефективност на сградите ще се стигне до спестявания в 50-60%.

Драгомир Цанев посъветва всички потребители, които са принудени да се отопляват с дърва и въглища, максимално да изолират помещенията, в които живеят, за да не се изпуска топлина, а това от своя страна ще намали и сметките им.