Тази година броят на българите, които избраха България остана стабилен, преди това беше повишен зарди Ковид рестрикциите. В момента имаме съвсем лек отлив на българския турист, а изходящият ни туризъм бележи ръст, той е над 3 млн. 500 хил. пътувания извън България. Това заяви служебния министър на туризма д-р Илин Димитров в Бургас. Той пристигна днес в морския град, където в сградата на Областна управа има среща с браншовите организации и органите на местно самоуправление.

Бургас посрещна своя 1 млн. пътник. Реално - спрямо планираните чартъри от месец март, в момента те са над 70% от очакваното число. Така че имаме спад спрямо 2019 година с 25% и ръст спрямо 2021 година, добави министърът.

„Пожелавам на всички българи хубаво лято, очакваме ги по нашите курорти, разчитаме на тях. Вие сте добри туристи, надяваме се да изберете България.“, каза той.

В отговор на въпрос за плащанията към хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна министър Димитров каза, че интерес към програмата, започнала преди месец, има.

„Ще продължи до края на септември, като в най-скоро време ще стане ясно по какъв начин. В момента има настанени малко над 25 хил. души. Програмата за интеграция също върви добре, над 7 хил. рабтят, като една част са по курортите, а друга – във вътрешността на страната.

Това е един от приоритетите, които си поставихме, имаше много забавени преписки, над 500, имаше и жалби. Денонощно работихме и голяма част от тях бяха вкарани днес в заседанието на Министерски съвет и ще бъдат платени в най-кратък срок. Това ни е приоритет – всеки един хотелиер, който е отворил за бежанци от Украйна, заслужава да получи обещаното от държавата плащане и то в размера, който е реален. Държавата трябва да се прояви като добър стопанин.“, каза още той.