Във Военноморските сили в събота са получени два сигнала за открити миноподобни обекти, единият в района на залив „Вромос“ а другият в акваторията на плажната ивица на град Царево.

Специалисти от формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от ВМС с ръководител капитан III ранг Димитър Стоянов са ангажирани и по двата случая като по оценка на обстоятелствата и преценка за опасността са локализирали и обследвали единият от тях, този в района на залив „Вромос“, съобщават от ВМС.

След извършване на разузнавателни дейности, специалистите са класифицирали открития боеприпас като противотанкова мина без взривател. Боеприпасът е бил натоварен и транспортиран до полигон за унищожаване.

Днес сутринта, при стриктно спазване на условията за обследване и локализиране на миноподобни обекти, намиращи се под вода и изискванията за действия през светлата част на денонощието, специалистите от ВМС ще локализират, разузнаят и при необходимост ще унищожат намереният в акваторията на град Царево обект.

Предметът беше открит вчера от 15-годишно момче, което се е гмуркало покрай скалите. Сигналът е подаден около 15:30 ч. вчера. Когато се натъкнало на него, момчето уведомило спасителите, които са извикали органите на реда. Униформени охраняваха района през цялата нощ. Само част от плажа е отцепена, съобщава БНТ.

снимка ВМС