Националният съвет на БСП се разграничава от тримата си членове, назначени за министри в служебния кабинет - Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева. Това заяви на брифинг лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Разграничаваме се от членовете на Националния съвет, назначени за служебни министри в нарушение на устава на партията. Не носим никаква политическа отговорност техните действия, както и на цялото правителство. Смятаме за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийни дела на политически партии и в частност на БСП", категорична бе Нинова.

Никога не сме имали намерение да ги изключваме, те остават членове на партията, каза още тя.

Нинова коментира изказването на вицепрезидента Илияна Йотова по отношение на тримата министри: "Хората недоумяват защо е тази битка на Корнелия и на още 7 - 8 човека от сегашното ръководство на партията. Уверявам ви, че това не е позицията на българските социалисти"

"Не знам от чие име говори г-жа Йотова и на кой орган на партията, ние днес представихме официалната позиция на Националния съвет и тя е тази - разграничаваме се, приемаме за недопустима намесата на президентската институция в партийните работи. Всеки когато говори, моля да уточни, че го прави в лично качество".

Националният съвет на БСП се събра днес, за да формулира стратегията и приоритетите на левицата за предстоящите избори.

"Партията тръгва в пълна мобилизация към изборите. Днес Националният съвет одобри водачите на листи, местата на гражданските квоти и коалиционните партньори. Избрахме предизборен щаб, приехме коалицията, с която ще участваме на изборите", заяви Нинова.

Борислав Гуцанов ще бъде председател на предизборния щаб. Корнелия Нинова съобщи още, че има промени в коалиционната структура на "БСП за България"

"В коалицията остават тракийските дружества и "Екогласност", отпадат "Нова зора" и комунистическата партия, но подписваме нови споразумения за подкрепа. БСП ще се яви на изборите в коалиция с около 10 партии."

Източник и кадър БНТ