След петмесечен престой на пристанище Черноморск в Украйна рано тази сутринт корабът „Рожен“ отплава от пристанището. Още два кораба, натоварени с украинска царевица, отплаваха от Украйна в рамките на споразумението за деблокиране на черноморските пристанища, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

"Корабът е натоварен с царевица, украинска царевица и дестинацията е Великобритания, ако нашите наематели по пътя не я сменят, тъй като тя беше натоварена доста отдавна", заяви специално за БНТ капитан Александър Калчев, директор на Параходство БМФ.

В момента "Рожен" се намира пред Одеса, където е сборен пункт за няколко кораба, които ще бъдат изведени безопасно от рисковите води.

В 6.00 часа корабът е започнал маневра за отплаване и около 6.10 е напуснал пристанището на Черноморск. На преминаване през турските проливи на борда му ще премине инспекция от Съвместния координационен център.

Екипажът на "Рожен" е от 11 души - петима българи и шестима украинци. Екипажът ще бъде допълнен на Босфора.

"Рожен" влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и оттогава е блокиран там, а едва през април Параходство БМФ успя да смени екипажа.

Трите кораба, които днес напуснаха Черноморск с 58 хиляди тона царевица. "Рожен", "Поларнет" и "Навистар" пътуват за Великобритания, Турция и Ирландия.

"Рожен", който е регистриран в Малта, превозва 13 хиляди тона царевица. Плавателният съд влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и оттогава беше блокиран там, като едва през април Параходство БМФ успя да смени екипажа.

Другият кораб, отплавал днес от Черноморск, е "Поларнет". Той е под турски флаг и превозва 12 хиляди тона царевица към черноморското пристанище Карасу в Турция.

Преди да достигне крайната си дестинация също ще бъде инспектиран от съвместна комисия в Истанбул.

"Навистар", плаващ под флага на Панама, потегли от пристанището в Одеса с 33 хиляди тона зърно и ще пристигне в Ирландия.

Същевременно турски кораб под флага на Барбадос ще отплава празен от Истанбул за Черноморск, където ще бъде натоварен.

Превозите на тези товари са по силата на споразумение, подписано на 22 юли в Истанбул, за безопасни доставки на зърното, блокирано в украински пристанища заради войната. В понеделник първият товар с царевица потегли на кораба "Разони" от Одеса към Триполи.

Източник и кадър БНТ