Министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев се събраха на първо заседание.

В началото на заседанието Донев заяви, че вчера е създаден кризисен щаб в енергетиката, от който очаква реални действия с конкретни резултати, а не думи за намерения.

"Няма да влизам в задочни политически дискусии. Отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии. Правителството знае какво прави, няма нужда от външни консултантски услуги", каза той, цитиран от БНТ.

Увери, че още утре Министерство на енергетиката, съвместно с Министерство на финансите ще изготви план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може да обезпечи газовите доставки. "Казано иначе, за да е в състояние да плаща за реално договорените количества природен газ", каза Донев.

Следващата седмица Министерство на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде осигурено потреблението ни до края на отоплителния сезон.

Тези резултати е постигнал кризисният щаб след работата снощи, уточни служебният премиер и напомни, че работата на щаба ще продължи и през уикенда.

След края на заседанието стана ясно, че са освободени всички досегашни областни управители, а вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев ще отговаря за предсрочните избори на 2 октомври.

БургасИНФО припомня, че в момента областен управител на Бургас е Стойко Танков, който е представител на БСП. Той влезе в Областна управа в началото на януари тази година, като замени Мария Нейкова, която беше на тази длъжност по време на служебните правителства, назначени от президента Румен Радев. Очаква се сега тя да се върне в кабинета.

снимка: БНТ