Морският фар на остров "Света Анастасия", който крие много тайни ще бъде отворен за посетители в два поредни дни. На 15- ти и 16 - ти август, желаещите туристи ще могат да се срещнат с фаропазачите и да разговарят с тях, както и да влязат в съоръжението и да видят как работи и как се пуска мигащата спасителна за кораби в мъглите светлина.

Фарът на острова е изграден от френска компания през 1889 г. Той бил монтиран върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище и при добро време светлината му се виждала от 10 мили. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Той е запален за пръв път на 13 юни 1914 г.

На 15- ти август на „Света Анастасия“ ще се извие голямо островно хоро, в чест на празника Голяма Богородица. В този ден, островът чества своя празник и се очаква истински бум на бургазлии и туристи, които желаят да го посетят и да се включат в тържствата. Освен това, предстоят и три сватби- американец и швейцарец се венчават за нашенки, а третият брак не е смесен- българи си казват заветното "да" на романтичния остров.

И двата катамарана на общината в Бургас- "Света Анастасия" и "Бургус" ще порят вълните с пасажери през месец август. Дестинациите ще са две- освен острова, това ще е и Етнографския комплекс на рибарското селище Ченгене скеле. Двете локации ще са домакини на събития, които ще задоволят и най-претенциозната публика, коментират организаторите.

На острова - на сцената сред вълните, ще гостуват „Диана експрес“, дует "Авеню", „Керана и космонавтите“ и група "Конкурент".

Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле" пък разнообразява палитрата от събития, като кани всички на "Готвим" с шеф Валентина Вълкова и "Пеем" с Тони Димитрова. Всъщност само за една вечер гостите ще могат да узнаят тънкостите на морската кухня, гарнирана с щипка вдъхновение и ексцентричност и да се насладят на изпълненията на любимата на поколения бургазлии Тони Димитрова. Следват спектакъл на Здрава Каменова, песните на Белослава и др.