Министерството на здравеопазването е издало разрешение за разкриване на дейност по гръдна хирургия на Комплексен онкологичен център – Бургас. Новината съобщи управителят на лечебното заведение проф. Христо Бозов по време на представяне на голямо дарение, част от което ще е полезно и в тази насока.

„Предстои да разкрием отделение по гръдна хирургия, което ще е от II ниво на компетентност. В него ще се вземат биопсии от белодробни карциноми и ще се извършват и някои оперативни интервенции . Целта ни е да затворим цикъла, за да може тези пациенти да провеждат химио, лъче и оперативно лечение на едно място - в нашия Онкологичен център”, заяви проф. Бозов.

Управителят на КОЦ-Бургас отправи искрена благодарност към Дъглас Алан Гилбърт - CIO and Chief Digital officer, Sutherland Global Services. Преди няколко месеца компанията е дарила средства, чрез които е закупен един от най-модерните видеобронхоскопи, апарат с изключително голямо значение при диагностика на белодробни карциноми и усложнения от COVID -19, като пневмония. Видеобронхоскопът прониква през трахеята и бронхите в самата белодробна тъкан. С него може да се види от какво естество е процесът в белия дроб - пневмония или карцином, и да се взема част от тъканта за хистологично изследване, за да се определи лечението.

„Благодарение на помощта на Sutherland Global успяхме да се сдобием с този апарат, предстои назначаването на бронхоскопист - пулмолог, който да извършва изследвания в КОЦ Бургас и в нашето дъщерно дружество - Медицински център „Вяра и Надежда””, добави проф, Бозов.

Втората част от дарението е в областта на хирургията и представлява специален електронож, който значително облекчава дейността на хирурзите по отношение на рака на гърдата, белия дроб и храносмилателната система, особено в областта на дебелото черво. Той подобрява самата оперативна дейност и резултатите от нея. Третата част от дарението е закупуване на хирургичен инструментариум за гръдна хирургия, която предстои да бъде развита.

Повече за спонсора

Съдърланд е международна компания с дългогодишен опит в дигиталната трансформация, оперираща в над 60 локации по света, включително и в България.

„Ние допринасяме за дигиталната трансформация на много от най-големите и признати световноизвестни компании, превръщайки ги във водещи лидери на пазара чрез иновациите, които въвеждаме за тях.

В момента в който видяхме възможност да доставим последни по-рода си медицински технологии в България, подкрепяйки проф. Бозов в начинанието му, бяхме твърдо решени да помогнем, повлиявайки положително на пациентите в България, а и на цялата общност.

Предвид милионите хора по света, засегнати от COVID пандемията, ние действахме бързо”, каза Дъглас Алън Гилбърт.

“ Радваме се, че имаме възможността да стимулираме иновациите в този нов онкологичен център и сме благодарни за работата, която проф. Бозов и неговият екип вършат“, добави той.

Служителите на Съдърланд Глобъл Сървисиз България са 2000. Компанията има офиси в София, Варна и Бургас, където работят над 400 служителя.