Указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикуван вчера в Държавен вестник, според който българските граждани ще могат да влизат в Турция само с лични карти при туристически посещения до 90 дни в рамките на всеки 180 дни, стана новината на деня.

Още преди години, когато започна преговори с ЕС за кандидатурата си, Турция премахна едностранно визите за българските граждани.

Сега Турция направи още една крачка в посока на улесненията на българските граждани за пътуванията, като им се разрешава да влизат и да пребивават в страната с лична карта, така както пътуват в Европа, пише БТА.

България е първата европейска държава, за чиито граждани Турция улеснява по този начин пътуванията в страната.

Пак за улеснение на българските граждани Турция преди това разреши ковид-тестовете да се правят на турска територия, за да спести двойното тестване.

Безспорно за указа на Ердоган има значение фактът, че "България е много ценен наш съсед и съюзник и има много важни въпроси, по които да работим активно”, както заяви посланикът на Република Турция Айлин Секизкьок, цитирана от "24 часа".

От друга страна обаче през последните една-две години Турция се превърна в притегателно място за българските граждани, голям брой от които, особено през уикендите, идват на пазар.

Преди време турските граждани масово пътуваха до България, било на почивка, било на пазар. Хранителни стоки - кашкавал, сирене, месо и не на последно място алкохол се изкупуваха заради ниските цени. Тогава покупателната стойност на турската лира спрямо българския лев бе важно предимство.

Сега обаче потокът от туристи смени посоката си и започна да тече от България към Турция.

Девалвацията на турската лира с около 80 на сто /към днешна дата една турска лира се обменя за 9,7 лева/ и поскъпването на стоките в България обърнаха посоката на туристите. През април тази година бе постигнат рекорд в Одрин, когато само за един ден над 10 хиляди български граждани бяха дошли в града, т.е. една десета от около 100-хилядното му население.