Искам домашен арест, защото баба ми и децата ми ще бъдат оставени на произвола.

Това заяви в съда в Бургас днес 29-годишният Стоян Георгиев, който беше задържан в събота вечерта в Средец след преследване край Бургас. Припомняме, че той е бил зад волана на „Мерцедес“, като по време на гонката бяха ранени двама полицаи. Районен съд-Бургас днес гледа мярката за неотклонение на Стоян.

Той живее в ямболското село Джинот, има средно специално образование, не е женен, не работи, у дома си гледа баба си.

„Той е обвинен в две престъпления – затова, че е използвал заплаха с цел да принуди органите на реда ва пропусне да изпълни свое задължение като не е спрял на подадена стоп-палка и не се е подчинил на полицейско разпореждане. Наказанието за това престъпление е до 6 години. Другото повдигнато обвинение е за това, че е причинил ПТП вследствие на коет е причинил фрактура на ръката на полицейския служител, като деянието е извършено под въздействие на наркотични вещества. Затова престъпление се предвижда наказание от 1 до 6 години. Деянията са извършени с прекалено голяма доза цинизъм, неуважение към органите на реда, което ще бъде отразено при квалификацията.“, каза пред журналисти Антоанета Маркова от Районна прокуратура. От обвинението настояват за мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От прокуратурата казаха пред съда, че ще бъдат изискани записи от системата на АПИ, от Общината, ще се назначат технически експертизи. Държавното обвинение настоява за мярка „задържане под стража“. „Двете престъпления се характеризират с огромна степен на цинизъм от негова страна, личи голямо намерение да не спазва правните норми в държавата“, заявиха от прокуратурата.

Адвокатът на Стоян заяви, че той осъзнава какво е извършил и съжалява. „Грижи се за двете си момченца и за баба си. Ако бъде оставен в ареста, няма да има кой да бъде с тях. Интелигентно момче е, допуснал е една грешка.“, казаха от защитата. Адвокатът настоя пред съда за домашен арест.

„Разбира всичко, което е извършил. Съжалява много за това, което се е случило, но няма спомен точно какво е направил. Експертизите, които са назначени, ще докажат има ли наличие на наркотици и алкохол. Губи му се някакъв момент. Осъзнава какво се е случило. Видял е полицейските коли пред него, вероятно се е уплашил. Говорил съм 10 минути с него.“, каза адвокатът пред журналисти в кулоарите на съда.


Съдът реши да остави Стоян в ареста.