7 нови станции за измерване на водното ниво и валежите в критични и застрашени от наводнения зони да бъдат изградени в Бургас, предвижда местната власт. Целта е разширение на обхвата на системата за управление на водите.

Към настоящия момент проектът на Община Бургас „РегиониЗАКлимат“ по програма „Хоризонт Европа“ е одобрен за финансиране от Европейската комисия и предстои подписване на договор за финансиране.

На предстоящото си заседание Общинският съвет трябва да даде съгласие за подписването на документа.

Проектът предвижда още да бъдат разширени технологичните възможности на 3 от съществуващите автоматични станции, като се добави допълнителен хардуер за отчитане на промените в метеорологичните условия и количеството на валежите.

Системата за управление на водите https://wms.burgas.bg/wmis-portal/ дава информация в реално време за състоянието на 12 реки и 7 язовира в региона. Тя отчита още нивото на валежите, скоростта на вятъра и температурата на територията на общината.

Благодарение на системата за ранно оповестяване на повишението на наводнения през последните години стана възможно оперативните щабове да вземат навременни мерки за ограничаване на щетите от водните бедствия.

Предвижда се още да бъде създаден „зелена“ пешеходна зона, която да свързва парк „Св. Троица“ и парк „Езеро“ в зоната между УМБАЛ Бургас на север, бул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Струга“ на запад, бул. „Димитър Димов“ на изток и жп линията Бургас-Поморие на юг.

Наред с това ще бъдат картографирани местностите, които са уязвими по отношение на климатичните промени.