„Демократична България” се опитва от доста време е да прояви разум и страната да има управление, каза Ивайло Мирчев в студиото на Нова телевизия тази сутрин.

За четвърти път “Има такъв народ” “чупят” преговори и въобще “чупят” правителство в страната и това освен, че не е държавническо, то е изцяло незряло политическо поведение, каза Мирчев и прогнозира, че за съжаление се върви към предсрочни избори. “Демократична България” не се стреми към избори, въпреки, че не се притеснява от тях,” подчерта депутатът и допълни, че коалицията е в добра кондиция и че всички проучвания показват, че доверието към нея расте.

"Ако следите нашите публични позиции - първото и най-важното е борбата с инфлацията, след това влизането в Еврозоната и Шенген, след това геополитическата независимост на страната, част от която е енергийната независимост, модернизирането на армията, службите, регулаторите”, каза Мирчев и допълни, че тези приоритети са били публично комуникирани.

“Затова призовавахме многократно някои политици да не се държат като малки деца в детската градина. Да не си мислят, че тяхното его е по-голямо от България. И да съставят кабинет, защото след тези избори нищо добро не ни чака", допълни той.

Според Мирчев евентуални предсрочни избори през есента няма да са добри за страната. “Никой не е по-голям от България. Не искам да съм лош пророк, но смятам, че ще влезем в поредица от избори, в които управление няма да може да бъде сформирано. Добро управление няма да може да бъде сформирано. И цената за това няма да я платят българските политици. Цената за това ще платят хората,” каза още Мирчев и допълни че резултата от предсрочни избори няма да бъде добър за България, а не за “Демократична България”.

Мирчев коментира и изтеклия запис и по-късно публикувания пълен запис от закритото работно заседание на парламентарната група на “Демократична България”.

“Тази среща и поводът за нея беше публичната среща предния ден с Корнелия Нинова. И трябваше председателят на парламентарната група да разкаже на депутатите какво се е случило и той точно това разказва. Всичко казано в този запис е една регулярна среща на парламентарната група. Всичко в този запис сме го заявявали публично и няма нищо скандално в него. Всички разговори, всички заявки в този запис сме ги обсъждали публично”, каза той

“Призовавам всички: изгледайте записа и вижте дали има нещо скандално. Там има един български държавник, който за разлика от това, което сме чували от записи на Бойко Борисов, говори като визионер, като държавник и няма нищо срамно и нищо лошо в нещата, които казва. Напротив.”

“Ако всички български политици правеха срещите с групите си по начина, по който Христо Иванов провежда нашите и я прави с това визионерство, българската политика щеше да бъде на светлинни години", каза Ивайло Мирчев.