Богатата културна програма на община Бургас води в морския град дори фараоните или по-точно прецизни копия на техните мумии и съкровища, съпътстващи ги във вечността. Те са представени в мащабната изложба „Мощта на символите”, подредена във фоайето на Операта, с която организаторът „Хорус България” отбелязва век от откриването на гробницата на Тутанкамон от археолога Хауърд Картър.

Ритуалните предмети разказват истории за любов, предателство, богове и задгробен живот. Репликите пресъздават от погребалната маска на Тутанкамон до неговия трон и колесница. Представени са и боговете-закрилници на владетелите, пазители на подземното царство и други, които изпъстрят египетската митология.

Колекцията е създадена под ръководството на д-р Атеф Абдел Шафи, доктор по египтология и уважаван учен. Самият д-р Атеф Абдел Шафи работи от 1977 г. за популяризирането на културата на Древен Египет по света и през 2000 г. в Париж е удостоен със специалната „Златна награда“ за технологии и качество.

Уникален базар със сувенири изработени в Египет, както и аниматори с облекла от древната империя на фараоните са част от съпътстващата експозиция.

В представянето на експозицията пред медиите участва зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева.

Изложбата ще продължи до 11 септември във фоайетата на Държавна опера – Бургас с работно време всеки ден от 10:00 до 21:00 часа.

Билетите ще са със следните цени:

Редовен билет – 16 лева,

Билети за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 14 лева,

Семеен билет (3 + 1, без ползване на флаери с отстъпка) – 40 лева,

Билети за групи (над 10 човека, без ползване на флаери с отстъпка) – 12 лева,

За деца до 7 годишна възраст посещението е безплатно (задължително с възрастен придружител)