Авариите във водопровода на община Поморие в пика на сезона провокираха градоначалника Иван Алексиев да излезе с официална позиция, която публикуваме без редакторска намеса.

„Уважаеми съграждани и гости на Поморие,

Във връзка с ежедневните аварии на водопровода в град Поморие през последната седмица и липсата на вода в града, споделям и подкрепям възмущението, изразено чрез получените множество сигнали, съобщения, телефонни обаждания от съграждани, гости и туристи.

Многократно разговарях с ръководството на ВиК Бургас и получих уверения и обещания, че проблемът ще бъде решен, но очевидно това не се случва, а ситуацията летен курорт да остане без вода през по-голямата част на деня е възмутителна. В тази връзка, като кмет на Поморие бих подкрепил всяка гражданска инициатива, включително и подписка срещу безобразията, липсата на адекватна позиция и отговорност от ръководството на ВиК дружеството и по-конкретно – район Поморие.

Както Вие, така и аз като кмет, нямам никакви възможности да се „преборя“ с тежкия държавен монопол в лицето на ВиК Бургас.

„Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД Бургас е държавно търговско дружество с принципал министърът на регионалното развитие, а Общината няма как да въздейства – нито с осъществяване на контрол, нито с осигуряване на аварийни групи. Знаете, че таксите, които ние, жителите на гр. Поморие плащаме за вода, се заплащат към ВиК Бургас, а не към общинския бюджет. Именно затова, считам че е наше право да изискваме по-добро обслужване, адекватни реакции и необходимото отношение от страна на обслужващия оператор. Присъединявам се към всяко Ваше недоволство и Ви уведомявам, че за всички критики и въпроси относно предоставената услуга отговарят службите на ВиК:

ВиК – Поморие

  • телефони: 0596 23 055 и 0596 22 033

ВиК – Бургас

С уважение,

Иван Алексиев
Кмет на община Поморие”