Двама са задържани с над 400 сасии марихуана, 23 кг. суха листна маса и цял боен арсенал, готов за използване. Това стана ясно на съвместен брифинг на директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов и окръжния прокурор Георги Чинев. Саксиите са намерени в къща във вилно селище „Елените“, а оръжията – в автомобил, по време на специализирана полицейска операция, извършена от служители на ОДМВР-Бургас.

„Претърсени бяха автомобии и помещения, в резултат на което се установиха над 400 броя саксии за отглеждане на марихуана, цялостно оборудване за отглеждането, 23 кг. суха листна маса - марихуана и доста голямо количество боеприпаси – 9 пистолета, различен каибър и боеприпаси за тях, два автомата „Калашников“, две пушки, ралични модели, гранатомет, 1 бойна граната, 5 заглушителя, 3 самоделни взривни устройства. 90% от оръжията са със заличени фабрични номера. Назначени са множество експертизи., които ще дадат много отговори по отношение на този арсенал. Не става въпрос за колекционерска страст, а за оръжия, които могат да се използват.“, каза старши комисар Калоянов.

Прокурор Чинев заяви, че Окръжен съд е постановил мярка „Задържане под стража“ за двамата мъже, от които единият е на 48 години, а другият - 24 години. Обвиненията са за държане с цел разрстранение на високорискови наркотични вещества и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Предвидените санкции – съответно от 3 до 12 години и от 3 до 10 години.

Двамата задържани Никола Б. и Щерион Д. Имат семейно-битова връзка, към момента са неосъждани.