Над 3 милиона налични ваксини има към момента в страната, а през есента се очакват и още. Това каза в ефира на “Събуди се” директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. “Тези 3 милиона дози са достатъчни към момента, но от септември се очакват доставки и на адаптирана ваксина, на която в момента Европейската агенция извършва оценка на документите от производителя”, обясни Кирилов.

“Няма основание за притеснение от недостиг на ваксини!”, категоричен бе той.

В Европа се правят опити за ваксинация на деца между 5 и 11 годишна възраст, като тази възрастова група предстои да бъде намалена, каза още Кирилов.

Той увери, че наличните ваксини са в срок на годност и са ефективни срещу новите подварианти на Омикрон. “Към момента препоръката на ЕМА, по отношение на четвъртата доза, е лицата на 60 години и тези с придружаващи заболявания, да си я поставят от наличните ваксини, защото те продължават да имат висока ефективност”, поясни Кирилов.

Що се отнася до лекарствата срещу COVID, има над 10 одобрени продукта, някои от тях налични и у нас. Кирил обаче обясни, че те се използват в определени етапи от заболяването.

Източник и кадър Нова тв