0 нови зарядни станции за електромобили (по съвместния проект на Eldrive и Община Бургас за изграждане на публична мрежа) са инсталирани и пуснати в експлоатация през месец юли. Разположени са на 8 леснодостъпни локации. На някои от тях има по 2 и 3 „колонки“. Ето на кои места са те:

* Ул. „Христо Фотев“ – зад БЧК;

* Площад „Жени Патева“;

* Спортна Зала „Бойчо Брънзов“;

* Младежки дом – на ъгъла на ул. „Уилям Гладстон“ и „Александър Стамболийски“ - Борисова градина;

* Ул. „Родопи“ – ж.к. „Братя Миладинови“;

* Ж.к. „Лазур“ – ул. „Иван Богоров“;

* Морска градина – алея „Приморска“;

* Рибарско пристанище „Сарафово“ – очаква поставяне.

„Крайната ни цел е на територията на цялата община, включително и съставните селища, в недалечно бъдеще да има изградена инфраструктура за зареждане на електромобили“, каза кметът Димитър Николов.

В Бургас от години паркирането на електромобили в синя и зелена зона е безплатно (не се отнася за хибриди). В градския транспорт от миналата година поетапно постъпват 56 нови електробуса. Общината подкрепя всички инициативи за развитие на чистия електрически транспорт, включително публично-частни партньорства.

Новите зарядни станции в Бургас са разположени върху общински терени и паркинги. Достъпът за електромобили е свободен и безплатен през времето за зареждане. Станциите са микс от стандартни и бързозарядни. Те са с мощност от 22 kW AC до 50 kW DC, а зареждането в мрежата е възможно през мобилно приложение и RFID карта. Финансирането е по проект „Изграждане на публична зарядна инфраструктура в градска среда – Южна България“, осигурено от Фонд за устойчиви градове и „Обединена българска банка“ АД.

С изтегляне на едноименното мобилно приложение на компанията Eldrive, ще откриете в него цена на услугата и цялата останала необходима информация за използване на системата за зареждане.

"Щастливи сме, че имаме доверен и предвидим партньор в лицето на Община Бургас. Изграждането на публична зарядна инфраструктура в града ще позволи на повече хора да преминат към електрически превозни средства и чист транспорт, с което да се намалят нивата на вредните емисии и шумовото замърсяване в градската среда. Също така това ще затвърди имиджа на Бургас като зелен, модерен и иновативен град. Сигурни сме, че и занапред ще продължим да работим толкова добре с Община Бургас по разширяването на публичната зарядна инфраструктура в града.“, коментира Стефан Спасов – изпълнителен директор на Eldrive.

„Община Бургас оценява като изключително позитивно своето партньорство с Eldrive в стремежа си непрекъснато да подобрява и надгражда своята публична зарядна инфраструктура.“, заяви от своя страна Андрей Рунчев – директор на общинско предприятие „Транспорт“.

Eldrive е най-големият инсталатор и оператор на зарядна инфраструктура на територията на България и региона, като към момента оперира на три международни пазара – България, Румъния и Литва. Мрежата от публични станции Eldrive е най-голямата в страната и e единствената с национално покритие у нас. Към момента мрежата включва над 550 зарядни точки и предлага диверсифицирано портфолио от стандартни и бързозарядни станции.