В петъчния юлски ден – 15 юли, от 18 часа и от 20 часа в Летен театър – Бургас най-малките приятели на музикално-сценичното изкуство, придружени със своите родители, на които забавната история за трите розови прасенца Пиф, Паф Пуф също е била любима, да се готвят за солидна порция смях и зареждащи емоции!

Творческият процес на раждането на новата постановка за деца „Пиф, Паф, Пуф“ доведе до триумфален финал на двете премиери на новото детско заглавие в репертоара на Държавна опера – Бургас – на 18-и и 21-ви юни т. год. И двете представления получиха бурно одобрение, адмирации и щастливи усмивки от многобройната публика. Заслуга за успешния финал на процеса е на талантливия екип: постановчикът – доц. д-р Александър Текелиев, художникът – Анна-Мария Токаджиева, хореографът – Галина Калчева, асистент-режисьорите – Лина Пеева и Петър Тихолов и на всички специалисти от техническите служби – тонрежисьори, сценични работници, гардеробиери, осветители, суфльор и т.н. Както става ясно от сценария на мюзикъла – с образователна цел е важно за децата да разберат, че зад кадър остават много специалисти, без чийто труд не би била възможна никоя постановка.

Музикалната комедия за деца „Пиф, Паф, Пуф“ от големия български композитор Александър Райчев, на когото през настоящата година честваме 100-годишнина от рождението, е по познатата и обичана от всички приказка за трите розови прасенца със завити опашленца и лошия Кумчо Вълчо, който духва техните къщички, с цел да си осигури вкусна вечеря, но трите задружни братчета объркват неговите подли планове. В сюжета на мюзикъла има преплетени много хумористични елементи, весели песни, динамика, гарантиращи много, много усмивки. Сценографията и костюмите на „Пиф, Паф, Пуф“ представят занимателната и най-характерна страна на всеки от героите. Декорите са впечатляващи и напълно в синхрон с приказната история, представена с гъвкавия сценичен похват "театър в театъра". Атрактивните танци са изпълнявани от самите артисти, които показват безспорни пластични умения и, разбира се, много желание и настроение да забавляват детската аудитория. Чудесни и професионално поднесени са и аранжиментът, звуковото оформление и инструменталното изпълнение, дело на пианистката Нина Райхел.

Забавната история за Пиф, Паф, Пуф, Кумчо Вълчо, Патока Патаран, разказвачите на приказната история – Милко и Илко ще бъде представена и на Летния театър в петък /15-и юли/ по оригинален начин, като в занимателния сюжет са преплетени ненатрапчиво поуки за децата, които са задължителна част от всяка приказна история, създадена не само да забавлява, но съдържа и образователен елемент.

В ролите в мюзикъла "Пиф, Паф, Пуф" в Летния театър на Бургас публиката ще види: Пиф – София Ловджиева, Паф – Полина Бахчеванова, Пуф – Лина Пеева; Кумчо Вълчо, който преследва трите прасенца, за да си приготви вкусен обяд – Йордан Христозов; Патокът Патаран, който, стоплен от добра дума, помага на прасенцата – Дарина Запрянова; модераторите на забавната история с поучителен край – Илко – Мирослав Димитров и Милко – Милен Динолов.

Новата детска постановка на Държавна опера – Бургас вече е хит – елате в петък в Летния театър и ще разберете защо!

От 20 часа в същия ден – 15-и юли, петък, Държавна опера – Бургас е приготвила още една весела постановка за най-малките – „Макс и Мориц“ по музика на Александър Йосифов и режисура на доц. д-р Александър Текелиев, либрето – Банчо Банов. Сценографията е на утвърдения майстор в сферата на сценичното изкуство Иван Токаджиев, костюмите са дело на Анна-Мария Токаджиева, която е сценограф и на „Пиф, Паф, Пуф“, танците са на Галина Калчева, асистент-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. В ролите ще се превъплътят – както винаги, с настроение и професионализъм: Макс – Стефка Христозова, Мориц – Весела Апостолова, Писателят Буш – Йордан Христозов, Леля Грета – Калина Попова, Хлебарят – Диман Панчев, Музикантът – Милен Динолов, Майстор Бьок – Петър Тихолов, Художникът – Мирослав Димитров. Музикалният спектакъл за деца „Макс и Мориц“ се представя успешно не само на бургаска сцена, а и в доста български градове, където е посрещана с голям интерес от многобройната публика. В петъчната вечер на сцената на Летния театър в забавното представление ще вземат участие и артисти от балетния състав към Бургаската опера.

Двете събития, посветени на детската аудитория, са в рамките на фестивала Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ 2022, реализирани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.