С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над Европейската граница ГКПП Капитан Андреево. Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани. Това написа в своя facebook профил премиерът в оставка Кирил Петков.

Ето какво още пише той:

„По наша покана на Капитан Андреево бе извършен одит от Европейската Комисия. В продължение на 4 дни, по 12 часа на ден, ГКПП Капитан Андрево бе одитиран от експерти на DG SANTE, чиито окончателен доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро. По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци? По последни изчисления количествата плодовете и зеленчуците със завишено съдържание на пестициди, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до 7 пъти по-големи от сега. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева.

Благодарение на екипа и усилията на правителството в лицето на БАБХ и министерство на земеделието, контролът на храните е върнат на държавата. Ние вече можем да гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница. Това значи по-здрави български деца и граждани.

Благодарение на усилията на правителството, оттук нататък в държавата ще влизат допълнително почти 50 милиона лева на година. Отне ни само 6 месеца, за да постигнем всичко това.

Със средствата от тези приходи за следващите 10 години, държавата може да се погрижи за:

• построяването на поне 4 нови областни болници;

• обзавеждането и оборудват на поне 6 детски болници;

• извършване на основен ремонт на поне 15 областни болници;

• закупуване на поне 52 нови ядрено магнитни скенери или 6 000 бебешки кувьоза.

• Общинска инфраструктура – пътни и ВиК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента

Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта!”