Започва монтирането на нови климатици в 272 домакинства, които кандидатстваха по проекта на Община Бургас за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди в „Меден рудник“ и „Долно Езерово“.

Общо 524 климатика ще бъдат монтирани в домовете на одобрените по проекта кандидати. В замяна на това те ще предадат старите печки на твърдо гориво, които генерират голямо количество фини прахови частици във въздуха. Новите уреди имат 5 години гаранция и се монтират също безплатно.

От следващата седмица предстои да започне подписването на договорите с одобрените домакинства по проекта, които са кандидатствали за отоплителни уреди на пелети. Подписването на договорите ще се извършва на две места – в квартал „Долно Езерово – в читалището, и в комплекс „Меден рудник“ – в сградата на териториалната дирекция.

Подмяната на старите отоплителни уреди, ползващи дърва и/или въглища с нови отоплителни еко-уреди се осъществява по проект BG16M1OP002-5.003-0003 „Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. „Долно Езерово“, гр. Бургас, по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет на Република България.

Процедурата за подаване на документи по проекта ще е отворена до 18.07.2022 г. Тя дава възможност да кандидатстват граждани от кв. „Долно Езерово“, кв. „Лозово“, комплекс „Меден рудник“ - зони А, Б, В и Районен център, комплексите „Славейков“, „Изгрев“ и „Зорница“.

Образците на заявленията са публикувани на страницата на Община Бургас: Проект "Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово, гр. Бургас" | Община Бургас (burgas.bg).

Попълнените документи се подават всеки работен ден от 8:30 часа до 17:00 часа в центровете за административни услуги в кварталите и комплексите на следните адреси:

за кв. „Долно Езерово“ – ул. „Захари Зограф” № 75 Д;

за к-с „Славейков“ - ж.к. „Славейков” до бл. 49;

за к-с „Изгрев“ и к-с „Зорница“, бл. 47 южно крило;

за ж.к. „Меден Рудник“ - ж.к. „Меден рудник” до бл. 426;

за кв. „Лозово“ - ул. „Ястребино” № 18.