Последна информация за пандемията за 07 юли 2022 г., представи на стената си във Faceobook математикът проф. Николай Витанов.

Ето какви са данните му:

„Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 95.00 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

Докарахме си лятната вълница. В Гърция изтърваха Омикрона. Днес пак към 20 000 случая на ден. Но търчим като изтървани на почивка там. Логично – вносът върви, броят на случаите бавно расте, въпреки съпротивата на системата. Вълницата е налице.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа.

Франция – 150 000 нови случая вчера, Германия – 130 000, Италия – 110 000. И тъй нататък.

Там модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте. Пиша си аз, но никой не внимава. Внасяме си.

Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може

да дестабилизирате сценария. Внасяте си. Да повторя за хиляден път, че пак има неразбрали. 90 дни значи 60 дни (до 15 юли) железен стабилитет + още 30 дни стабилност, но при изпълнение на една условие за тези 30 допълнителни дни – де не си внесете вирус от чужбина. Внасяте си. Условието не е изпълнено. Допълнителните 30 дни изчезват. Отдавна съм предупредил за такова развитие. Точно то се случва.

А стабилен ли е сценарият „Синьо лято“?

Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 53. Този сценарий е - караме си спокойно лято.

Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица. Писах ви, че ще е стабилен 60 дни. Виждате – ден 53-ри, iтабилен е.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 98 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.05.

Не, не е грешка. Толкова е. Стойността е рекордно ниска. Очаква се да започне да расте и бързо да отиде в областта около 1.00.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“. То и 15 юли не е дошъл още.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.28

София-град - 0.33

Пловдив - 0.24

Бургас - 0.52

Варна - 0.34

По южните граници

Благоевград - 0.19

Кърджали - 0.33

Смолян - 0.15

Хасково - 0.35

Ямбол – 0.24

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е около 4 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Посоката на стойността на индекса е – нагоре.

Тук стандартното предупреждение – като надхвърлим 1000 нови случая на ден, добре е да сте с повишено внимание и да избягвате места, където се събират много хора за дълго време. От доста време ви го пиша това, нали така. А защо ви пиша за 1000 случая на ден сетихте ли се вече? Или ще чакаме да надхвърлят 1000. Ще надхвърлят.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 98 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.

Какво ни казват индексите. Индекса за страната е 4 пъти под критичната стойност. Има повишение на индекса в големите градове и по южната граница. В големите градове повишението е по-голямо. Внасяме се го там от почивки в Гърция и от пътувания из Европа.

Очаква се ситуацията да се влошава. В южните гранични области има растеж, но той е по-малък. И тук вносът от Гърция расте, но с по-слаби темпове. Особено трябва да се наблюдава област Благоевград. Наблюдава се.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 3 пъти под критичната стойност, Бургас – около 2 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.28. Тук – към 4 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Писах ви – юли ще почне спокойно. Така и става. До средата на юли ще е спокойно. После пак ще е спокойно – ще има доста случаи, но здравната система се очаква да издържи и болниците да не се напълнят.

Пред очите ви индексът за Бургас полека расте. Иначе казано, бургаското куче почва да маха с опашка, че клъстерното разпространение там е набрало скорост.

Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.

За сведение - индексите в още няколко области

Търговище - 0.22

Велико Търново-0.10

Видин - 0.27

Враца - 0.26

Габрово - 0.09

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката вътре в страната, където са по-малките области, е спокойна. Там преживяват вълницата добре. Няма дифузно разпространение на вируса. Никъде из страната. Това е добре.

Юрдеците пак вият. И защо виете? Тук картината на пандемията ви се представя като никъде другаде и то с числа и прогнози. И знаете докога ще е стабилен текущия сценарий и какво ще стане със следващия сценарий. Ревете, защото вие не можете да правите нито анализи, нито свестни прогнози. Ревете от завист, че някой може. Ами мога, с години съм го учил това в Германия и Япония по времената когато доста от вас са ходили прави под масата. А вие не забравяйте – има 7 смъртни гряха. Завистта е един от тях. Не завиждай юрдеко, вземи и ти направи нещо свястно и осмисли живота си. Защото иначе ще го скапеш.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла Заетост за дестабилизация на „Празни болници“

35 500

Текуща заетост неинтензивни легла Заетост за дестабилизация на „Празни болници“

425 5000

Глезя ви. „Синьо лято“ още е стабилен, а аз ви казвам кога ще се дестабилизила сценарият, който ще дойде след него. Да знаете какво да искате от тези, които ще дойдат след мен – да могат да гледат 3 сценария напред в бъдещето.

Така. Виждате, че ще изкараме спокойно лято. „Синьо лято“ ще се дестабилизира, но „Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се. Господ е наш човек, подава ни ръка да изкараме спокойно лято. Но в кошарата няма да ни вкара. От нас си зависи.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото. Смъртността до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска.

6. Заключение от проверката - и днес, 98 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение засега е добре угасено.

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли месец почва спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи, болниците няма да се напълнят.

ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – картата на риска. Точно според очакванията. Жълтото почна да преобладава.

Вносът си върви, рискът полека си расте. Какво повече да кажа.

С ДВЕ ДУМИ

1. ДОЙДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА. ОБСТАНОВКАТА Е СПОКОЙНА, ТЪЙ КАТО ВЪЛНИЦАТА Я ОЧАКВАХМЕ И ПРЕДУПРЕДИХМЕ НАВРЕМЕ

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ. ТОВА НЕЩО – ДРУГАТА СЕДМИЦА.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).“