Ето, че така дългоочакваното лято е вече в разгара си. И както се и очаква, типичните за него жеги, също. За разхлаждането в дома или офиса в най-напеченото време, мнозина разчитат на климатик, но в случаите, в които нямаме достъп до тази съвременна екстра, пак може да се спасим от прегряване. И не, няма да се залъгваме с по-примитивните вентилатори.

Споделяме пет традиционни съвета за ефективно охлаждане дори и в големите жеги.

Чифт чорапи в хладилника - не е майтап работа

Наистина сме съвсем сериозни - да поставим чифт чорапи в хладилника, да ги оставим да "поизмръзнат", след което да ги обуем, определено би облекчило усещането на прегряване.

Това е доказано и с проучване. Охлаждането на краката помага да освободим топлинното напрежение. Най-добре да сме си "заредили" един чифт в хладилника от сутринта и вечер преди лягане, да го обуем. Така ще заспим доста приятно освежени.

Студен душ преди лягане - вечната класика

В случай че обаче не ни е "по вкуса" да спим с чорапи, има друг вариант, до който може да пребегнем преди сън. А именно - добре да се охладим с един студен душ.

С него ще понижим температурата на тялото си - поне за достатъчно дълго време, за да заспим спокойно.

Бутилка с лед - не за купон, а за под възглавницата

Може и да звучи странно, подобно на идеята с чорапите в хладилника, но и тук има логика. Ледът има място и в леглото ни.

Съветът е преди лягане да поставим бутилка, пълна с лед под възглавницата, като е важно шишето да е херметически затворено, за да не се събудим в подгизнали чаршафи. Пълним с вода една трета от бутилката и тогава я слагаме във фризера. Ако я препълним, рискуваме да се пръсне, тъй като ледът се разширява.

Завивките - от значение са

Ясно е, че лятото не е сезонът за пухени завивки и одеяла, но е важно да обърнем внимание и какви чаршафи избираме. Те също оказват влияние върху качеството на съня ни.

За предпочитане са леки, дишащи материи, като памук, лен, бамбук - с тях ще заспим далеч по-охладени и спокойни.

Пиенето на вода - това и децата го знаят

Наясно сме - доста често се повтаря, че добрата вътрешна хидратация на тялото ни е от особено значение. И има добра причина за това. Защото липсата на достатъчно количество вода в организма ни води до влошаване на общото ни здраве, а и до по-лошо качество на съня.

А освен, че ще спазваме по-здравословен режим, колкото по-често пийваме вода през летните горещини, толкова по-охладени ще се чувстваме. Нека не забравяме за чашата вода и преди лягане. Така ще си осигурим нужната хидратация за през нощта.