Гръмотевични бури и горещи температури ще се редуват през новия месец, сочат прогнозите на синоптиците от MeteoBalkans. През юли ни очакват между 35-42°С, като ще има и период и на засушаване.

След топлото време в края на юни, при което на места в северозападните и югозападни райони от страната температурите превишиха 33-34 градуса, в началото на юли високите температури ще се задържат. Причината за горещото време е мощна адвекция на горещ въздух, идващ от Северна Африка.

През предстоящата седмици в голяма част от Балканите се очакват високи температури. Дневните стойности на много места ще достигат до 35-39°C. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето и водоснабдяването в много райони.

Времето през юли: Очаква ни един динамичен месец и високи температури до 42°С

Юли е месецът, в който дневните температури често минават 40-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура у нас ще бъде около и над климатичната норма. Глобалните модели прогнозират, че преносът на по-горещ въздух ще се задържи много по-дълго време, което ще създаде предпоставки и за по-високи температури.

Месечната сума на валежите ще бъде около климатичната нормата, която за по-голямата част от страната е между 30 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 25 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока – до 70 до 120 литра на квадратен метър.

Смяна на циркулацията очакваме към 6-9 юли, като тогава през страната ще премине студен атмосферен фронт, температурите за кратко ще се понижат и ще са между 25-31°C.

Любопитни факти:

· През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма, като в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4.

· Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса. Последните дни от юли – 28-и, 29-и, 30-и и 31-и, са наречени "горещници".

А ето какво ни предстои през юли според метеоролозите на MeteoBalkans:

Времето през първото десетдневие на юли

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 3-7 градуса над климатичната норма. Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно по планините. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 32-38°С.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки. Към текущите наблюдения (30.06.) , дори се повишава вероятността и от по-сериозни процеси и реален риск от наводнения.

Причина за лошото време е, че Балканите ще попадат под област на ниско атмосферно налягане, позиционирано над западната им част, което се очаква да определя времето над полуострова, но реално вероятността подобни явления да се сбъднат е малка.

Температурите тогава могат да се понижат, но ще останат близки до нормите.

Времето през второто десетдневие на юли

В първите дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури, градушки и внезапни наводнения е повишена. Градусите ще се понижат и ще са между 25-29°C.

След периода на дъждове и гръмотевици ни очаква период на по-хубаво време и отново високи температури. Няма да липсват и изолирани валежи, но те ще са предимно по планините и Западна България и с тенденция явленията да отшумят.

Времето през третото десетдневие на юли

В по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 40°C. Повишава се вероятността и от внезапни пожари.

Народна метеорология

Знаете ли, че горещниците предвещават люта зима?

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

За юли народната метеорология гласи: „Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари. Ако прогърми на Илинден (20 юли), овошките ще се повредят, но виното ще е добро”.