Горещо многочасово заседание на комисия, която да вземе отношение по предложение за обявяване на защитена зона в морето на „Корал“, се провежда днес в сградата на РИОСВ-Бургас. Четири час след началото й, все още се водеха спорове и не беше изяснено какво точно решение ще бъде взето и какви забрани ще бъдат наложени при евентуалното й обявяване. Припомняме, че предложението е на сдружение „Да запазим Корал“ и предизвика буря от емоции сред рибарите в Царево, Лозенец, Китен. На заседанието присъства и зам. министърът на околната среда Тома Белев, който обаче каза, че не е член на комисията и не взема отношение. Въпреки това участници в срещата съобщиха, че той също изразява позиция. Заседанието е закрито за мнение, в неговия ход част от присъстващите страни изразиха пред журналисти в кулоарите своите становища. Най-горещите коментари бяха за евентуалните забрани за плавателни съдове, като се оказа, че там е възможно да бъдат забранени дори сърфовете.

„Морето е на всички нас, достатъчно голямо е, има достатъчно територии. Нямаме територии, които са защитени за стопански риболов тук. Любителският риболов кой е казал, че ще бъде забранен?! Изчакайте работата на Комисията. Аз не съм член, не участвам в работата й.“, каза Тома Белев пред журналисти.

„По директива на Европейския съюз трябва да има защитени морски територии, поради влошаване на многообразието на морските води на страните -членки на ЕС. В момента правим един прецедент, тъй като в България все още това не се прилага, няма такава практика и нямаме установени норми как да се процедира. В момента прокарваме една пъртина. Какво се иска? В тази част уникално запазено кътче от морето, където все още не всичко е унищожено, но се унищожава в продължение на 20 години, да се забрани бракониерския лов, да се забрани траленето с промишлени средства за изгребване на бяла мида или улов на рапани, да се забрани пускането на тръби за фекална канализация, извършването на едър стопански риболов чрез хвърляне на бомби и други такива средства, които не са законни. В предложението е включено и забрана на търговска дейност в тази акватория. Да се забрани надпреварването на джетове, моторни лодки, без регламент, без коридори.“, каза Асен Йорданов от „Да запазим Корал“.

Той се съгласи, че и сега това всичко е забранено. „Има обаче прецедент в нашата практика, според който е хубаво в регламента на защитената зона всичко това да се упомене, защото законите подлежат на някаква промяна. Днес може да е забранено по закон, но утре може да има промяна“, каза той.

Нова евентуално защитена местност в морето ще бъде с дължина 700 метра и ширина около 400 метра. „Тази територия е избрана, защото там до момента или много отдавна не е имала слагане на даляни, но всяка година се слагат бракониерски мрежи. Тази зона е избрана, защото е запазена. Дали ще има други зони – вероятно би трябвало да има според доклада на Европейската комисия по околна среда от 2015 година, но в България има само една зона формирана. Опитваме се този малък залив да го запазим като национално богатство, както има защитени зони на сушата, така и да има в морето.“, каза Йорданов.

Кметът на Царево Георги Лапчев е входирал своите съображения във връзка с предложението.

„ Това е особеното мнение, което съм внесъл във връзка с днешната среща. Като начало - предложенията за режимите дойдоха в момента, в който седнахме на масата. От екоминистерството ни обясниха, че всъщност не са и длъжни да ни ги представят предварително, защото имало дори места, в които дори и нямало предложения, просто са измислили по време на самото заседание на Комисията. Аз считам, че това не е коректно, защото е нарушен принципът на прозрачността. Когато коментираме територия, която се създава, която реално си сменя решима – навярно е напълно спазена процедурата, но местните жители - хората, които най-много ги касае, ще научат от медиите. Жалко, че хората, които живеем там, не го знаем предварително, не сме подготвени с евентуалните идеи. Вътре казах: Попитайте ни! Имаше абсурдни предложения – да няма никакъв шум, да няма звуци нито над водата, нито под нея, над 50 децибела. Имаше и други предложения. Това, за което единствено гласувах „за“ е след като ще се забранява, да се забрани наистина преминаването на всякакви плавателни съдове на територията на „Корал“. Доколкото разбирам – това означава: всички плавателни съдове – от ветроходни, моторни и т.н. Като има забрана – да има такава! Когато тази заповед бъде подложена за общо гласуване – аз ще съм против.

Считам, че за подобни заповеди трябва да го има принципа на прозрачността, трябва да има широка дискусия с местното население, с хората, които това ще засегне. Когато се изчистят детайлите, тогава да бъде прието едно такова предложение. Аз съм „за“ природата, но не и правено тайно, при затворени врати.“, каза кметът Лапчев.

На въпрос дали предложението не е опит да бъде направена морската зона частна, каквито са опасенията на местни жители, кметът Лапчев каза: „Те (б.р. вносителите на редложението) твърдят, че тяхната цел е чиста. Дано това да е така, защото, ако идеята е там да стане частен плаж – горко му на този частник. Защото хората ще са първите, които ще са там, които не само да протестират. Темата тюлен-монах дори не е повдигната. Повдига се темата кой как може да лови риба. Романтично е предложението, но доколкото знам тюлен-монах в тези територии не е имало, доколкото знам имало е в северните части на Черно море. Няма лошо да има и тук, но по-скоро се коментираше популацията на рибата и рибните запаси.“, каза още Лапчев пред журналисти.