Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприема превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза, съобщават от МВР.

Изпратени са писма до областните управители на посочените области и дирекциите към ГДПБЗН с информация за предстоящите метеорологични промени и очаквани валежи и указания за информиране на изпълнителната и местната власт. Разпоредено е стриктно следене на обстановката и повишаване при необходимост на готовността при възникване на извънредни ситуации или за въвеждане на плановете за действия при наводнение.

За днес е обявен жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в 12 области в страната. Предупреждението за опасно време е в сила за областите София-град, София област, Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали.

Във връзка с прогнозите за интензивни валежи и обявения жълт код за София по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова се извършва постоянно наблюдението на нивата на реките и общинските язовири, почистване на дъждоприемните шахти и оттоци, съобщиха от Столичната община.

Столичният инспекторат трябва да контролира фирмите, които са ангажирани с чистотата в града, да извършват почистване на улици и тротоари след бурята снощи. Районните кметове трябва да организират наблюдение на водните обекти на съответните територии и да имат готовност за реакция при необходимост. Екипите на „Зелена система“ отговарят за почистването на парковете и градските градини.

П през следващите дни се извършва непрестанно наблюдение на нивата на реките и язовирите. Към момента речните нива са в норма, осигурена е нормална проводимост на водните количества и няма опасност от разливи.


По данни на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) през следващото денонощие има вероятност от гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България и в Централния Подбалкан, където сумарните количества на валежите ще достигат до 50-60 мм, а на места в Родопската област и Ихтиманска Средна гора – до 80-100 мм.

От НИМХ за утре (10 юни) е обявен червен код за валежи в Смолянска област, а оранжев – за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково.

Жълт е кодът за валежи във Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол.

Неустойчивото време в страната ще продължи и през почивните дни, каза дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Евгения Трайкова. Тя обясни, че южно от България ще премине средиземноморски циклон, с него валежите ще продължат и ще се активизират. Валежите ще бъдат вече в цялата страна, като по-малко по количество ще е дъждът по Черноморието.

Този средиземноморски циклон, който се очаква, вече се е формирал в района на Генуа и се премества на изток-югоизток. Циклонът ще премине и през нашата страна, и в резултат на него се очакват тези предстоящи валежи, обясни дежурният синоптик.

До 18 юни времето у нас ще е неустойчиво, но на 21 юни настъпва астрономическото лято.