Очакват се резултатите от съмнителната проба в Бургас, за която се предполага, че е от острия мистериозен хепатит, който засяга децата. Става дума за момченце, за което съобщи пред NOVA здравния министър Асена Сербезова. Детето е било изследвано преди празниците.

Пробата на момченцето, лекувано в болницата в Бургас, все още се обработва от Националната референтна лаборатория. Според експерти обаче е твърде вероятно тя да потвърди наличието на острия хепатит, за който вече съобщиха 20 държави. Общо случаите са близо 300. Не е ясно какъв е произходът на инфекцията, но според лекари не може да се говори за епидемичен взрив, а за отделни случаи.


4-годишното момченце от Бургас постъпва за лечение със симптоми, характерни за хепатита.

„Завишени стойности на чернодробните ензими, обща отпадналост, както и пожълтяване на кожата и склерите. За щастие, лечението е протекло без усложнения. Детето е изписано и е на продължаваща терапия вкъщи”, каза д-р Светослав Тодоров.

Няма данни момченцето да е пътувало в чужбина или да има други заболели членове на семейството. От РЗИ не са поставили под карантина контактните на детето в градината, която посещава.

„Много са неизвестните на този хепатит. Нямаме установен източник на инфекцията. Няма епидемиологична връзка между случаите, за да може да се вземат конкретни мерки за контактните лица. Те ще бъдат наблюдавани за такава симптоматика”, заяви д-р Мирослава Киселкова.


Експертите у нас и по света все още не знаят дали новият хепатит се предава по въздушно-капков път или чрез допир до обекти - т.нар. "болест на мръсните ръце". Не се изключва и вариант за връзка с коронавируса.

„В аспекта на това, че има възпалително заболяване на черния дроб се коментира може ли да има коинфекция с друг вирус. Дали се касае за COVID, дали има антитела срещу коронавирус”, каза още проф. Татяна Червенякова.

Не всички деца с установен остър хепатит се нуждаят от лечение, казват медици, но призовават родителите да следят за симптоми като потъмняване на урината и пожълтяване на кожата. Опитът от другите държави показва, че сериозни усложнения развиват 10% от децата.

„Това са деца, които не са с имунодефицитни състояния. Тоест, това са здрави деца. Една част от тях са го прекарали тежко, стигнали са до чернодробна трансплантация”, обясни проф. Татяна Червенякова.

Инфекциозната болница в София има възможност да лекува и тежки форми на новия хепатит, допълни проф. Червенякова.

До момента в Бургаската болница няма настанени други деца със съмнение за наличие на острия хепатит.