Не се предвижда удължаване на учебната година. Част от пропуските на учениците ще бъдат наваксвани в извънкласни занимания. Това заяви пред БНТ министърът на образованието акад. Николай Денков.

„Статистиката от днес показва следното - при учителите е по-сериозна бройката на диагностицираните с COVID-19 - 3,87%, при учениците ситуацията е малко по-спокойна - 1,27% в страната. Разликите в отделни части от страната е 7-8 пъти“, отчете той.

По думите му непрекъснато са давали възможност да се преминава към онлайн обучение, за да могат да се възстановят учителите. Според министъра сега бил най-подходящият момент да си отпочинат и учителите, и учениците, тъй като всички са много уморени от създалата се ситуация.

„Очаква най-късно до края на март тази вълна да е притихнала. В спорта и изкуствата се предвиждат програми за извънкласни занимания. Включена в бюджета е и програмата за безплатни екскурзии за ученици“, каза още той.

„Националното външно оценяване и матурите трябва да бъдат направени по начина, по който е заложен, обсъжда се как да се подобрят тестовете, за да бъдат насочени към оценка на компетенциите на децата, но това не може да се случи за тази изпитна сесия“, добави Денков.

„Безплатните учебници за 8-12 клас ще останат за следващ етап, стартирането на такава кампания изисква доста по-сериозна работа“, коментира министърът на образованието.

Стана ясно още, че от 1 април се очаква заплатите на учителите да достигнат ниво от 25% над средната за страната.

Що се отнася до сметките за ток в училищата – има спестени средства от онлайн обучението, които могат да се използват за ток, парно и други разходи. 40 млн. лева допълнително ще бъдат разпределени между училищата за режийни разходи.

За преминаването на НИМХ към Министерството на екологията от МОН акад. Денков каза, че единственото, което се променя е, че ще бъдат второстепенен разпоредител на средства към МОСВ, а не към образователното министерство. Решението било на Министерски съвет и имало своите аргументи.