70 служители, техните семейства, както и 130 хора с умствена изостаналост и психически разстройства за изправени пред ръба на оцеляването в социалния дом в село Русокастро, община Камено. Целият персонал има подкрепата на кмета на община Камено Жельо Вардунски, както и на Общинския съвет, в битката да продължи съществуването на услугата, която жизнено важна за хората в него. Средствата, които държавата предоставя на дома до края на годината, свършват. Те са мизерни, както за заплащането на и без това трудно намиращия се персонал, така и за храна, ток, материали, отопление, вода, ремонти. Бомбата там цъка и всеки момент може да се стигне до масово напускане на персонала. Днес служителите, директорът Любчо Марков, кметът на Община Камено Жельо Вардунски, председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев, общински съветници настояха да се вземат адекватни мерки за съдбата на дома.

„Това е най-големият дом, който е за пълнолетни лица с умствена изостаналост. Това не е само проблем на дома, а на цялата социална система в България. Той започна от там, е служителите се чувстват недооценени, те работят на минимална работна заплата и имат готовност да напуснат. Тук няма никаква политически или предизборна агитация. Става въпрос за съдбата на 130 потребители на социалната услуга, на 70 служители и техните семейства. Част от тях са над 30 години стаж. Става въпрос за изхранването на тези хора. Потребителите нямат никакви представа за това, което се случва и не ги интересува кой е на власт и от коя партия е. Тук ние се грижим за тях и трябва да отговорим на нуждите, които те имат и които те искат – храна, вода, топлина, дрехи, лекарства, грижа. Като институция работим по критерии и изисквания и качество за предоставената услуга. Не говорим само за завишаването на заплатите, а и за издръжката на институцията. Имаме постоянно проверяващи от български и международни комисии за стандарти, няма как да предоставим качество на услугата, без адекватно финансиране и без инструменти за предоставяне на услугата – работна ръка, хора, специалисти, които почти ги нямаме и ги губим постоянно. Причината е срамно заплащане“, каза Любчо Марков.

„Тепърва идва зимата. Домът се отоплява с централно парно. Разходите на институцията са почти двойно, на места тройно увеличени. Специалисти губим постоянно, не мога да привлека нови, защото единственото, което им предоставям е неблагоприятни условия на работа и минимално заплащане“, добави той.

„Контактуваме със Социалното министерство за проблемите на Дома. Доста социални домове бяха закрити, поради това, че нямаха нормални условия за потребителите. Ние по всякакъв начин, включително с общински средства, се стремим да поддържаме поне някакъв минимален стандарт на съществуване на тази институция. Бюджетът, който беше приет в началото на годината, вече не отговаря на условията, които са в края на годината. Всички живеем в България и виждаме за какво става въпрос – увеличение на ток, метан, хранителни продукти и други разходи. С тези мизерни заплати, в тази тежка обстановка на работа, назрява крайно негативно отношение към работата в този дом, защото, повярвайте, тези хора си уважават потребителите, имат си свои любимци и т.н. Няма как да изпълняват задълженията си при положение, че могат да бъдат по-добре възнаградени извън този дом. Първо това започна да се усеща при специалистите, имаме доста напуснали, има хора, които едва ги задържаме в дома. При другия персонал положението е същото. Ние сме изправени пред опасност, ако на тези хора не им се заплати адекватно труда, да останем със 130 потребителя с неизвестна съдба. Боли ме от цялата тази ситуация, живея с емоциите на тези хора, виждам техните проблеми, труда им, виждам какво вършат. Когато те се обърнаха към нас, ние с две ръце ние ги подкрепихме. Не само ние, но и Общинския съвет. Въпросът назря сега, защото идва краят на годината и домът остава без пари за издръжка. Искаме да алармираме и сегашно, и бъдещо правителство, че ако не се погледне на тези хора достойно при съставяне на новия бюджет, не знам откъде ще търсим хора да поддържаме тези 130 потребители с умствена изостаналост и с по-тежка форма на психически проблеми.

Проблемите са много, назряха в края на годината, защото бомбата избухна – нито служителите могат да търпят с тези мизерни заплати, нито има пари за издръжка. Тя изцяло ангажимент на държавата, Общината е образно казано – една касичка, като на нас ни превеждат парите за дома по бюджета от миналата година, ние го превеждаме на дома и контролираме разходите. Обаче как да контролираш нещо, като виждаш, че то избива отвсякъде.“, каза кметът Жельо Вардунски.

Един от специалистите, които работят там, е клиничният психолог Таня Атанасова, която обича работата си, но също е изправена пред дилемата да напусне.

„Овладяваме кризи, опасни ситуации. Трудът ни е смешно заплатен, срам ме е да кажа какво възнаграждение получавам. Направих собствено проучване в другите домове – нямат специалист от моя ранг. Работят с бакалавър по психология, а аз съм с магистърска програма по клинична психология. Тук имаме хора с тежка патология, с всички степени на умствена изостаналост, имаме шизофренно болни, тяхното поведение е абсолютно непредвидимо, ние работим в рискова среда, в която всичко може да се случи. Не си струва. Колкото и да обичам и ценя работата си, мен лично тази институция като специалист ме губи, точно заради неадекватното заплащане. То трябва да бъде поне двойно. Всеки човек има някакво себеуважение. Ако не бъдем чути - всички тук сме готови да не дойдем на работа един ден. Ако това се случи – кой ще сменя памперси в дома, кой ще се грижи за хората, какво ще се случи с тях?!“, каза тя.

Справката за разходите на дома изглежда буквално плачевна до края на годината.

Предвидените разходи за храна за годината са 175 000, кто до края на октомври разходите са 173 000. От планираните за медикаменти средства 20 000 вече са похарчени 17 654, за облекло – от 20 000 са изразходвани 17 817, за вода, горива и ел. енергия – от 140 000 разходите към края на октомври са 122 000. Общо предвидената издръжка за дома за 2021 година е 555 000 лева, като до момента тя е струвала 461 000 лева. Това означава, че остават 94 000 лева за храна, ток, отопление медикаменти за 2 месеца, както и за средства за възнаграждения и осигуровки за 3 месеца. В момента средната основна заплата в дома е 750 лева, а средната брутна 1005 лева.