Служебното правителство прие Плана за възстановяване и устойчивост, който утре ще бъде представен и пред Европейската комисия.

С проектите и механизмите в него България може да получи почти 13 млрд. лв. за следкризисно възстановяване.

Служебният премиер Стефан Янев напомни, че кабинетът е работил по Плана в последните пет месеца и че правителството се е опитало да го съгласува с 46-ото НС, заинтересованите браншове и бизнеси. В плана има записани около 57 инвестиционни мерки и 43 реформи.

С представянето пред ЕК Янев изрази надежда, че “ще бъде отворен пътят за свежи пари към българската икономика” за възстановяване, дигитализация и развитие.

"В богатия ни дневен ред днес имаме точка, в която ще приемем Плана за възстановяване и устойчивост. Един план, в който се работи интензивно последните поне пет месеца от два поредни служебни кабинета. Един план, който се опитахме да го комуникираме с 46-ото НС, с всички браншови организации и заинтересовани структури от бизнеса и представителствата на общините и заинтересовани структури и хора, които се занимават с бизнес, които са загрижени за развитието на България. Получихме много позитивни отзиви от тях, затова, че свършената работа е позитивна и се надяваме с днешното му приемане и утрешното му представяне пред Европейската комисия да отворим пътя за детайлните разговори за неговото окончателно приемане и да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес, към проекти, които наистина ще имат елемент на възстановяване на българската икономика на нейното бъдещо развитие в посока дигитализация, в посока усъвършенстване, икономика с по-висок добавен продукт", каза Стефан Янев.

След представянето на плана ще започне да тече двумесечен срок за преговори с ЕК.

Източник и кадър БНТ