Централната избирателна комисия вече проучва възможността да се осигури гласуване 2 в 1 през ноември, ако президентските и парламентарните избори се проведат на една дата. В Държавната агенция Електронно управление ще се проведат тестове на машина, на която да се гласува с два вида бюлетини, съобщава БНР.

Тестване на машина за гласуване 2 в 1 и сертифицирането ѝ от Държавната агенция ЦИК обсъди вчера. Над 11 200 са осигурените до момента устройства, които подсигуряват машинния вот в страната и чужбина, като се планира закупуването на още. До дни трябва да има разчет колко още са необходимите за спокойното протичане на изборите.

Справка на фирмата "Информационно обслужване" за вота от 11 юли показва, че в 2 319 секции в страната с устройство, гласувалите са били между 300 и 400, в 462 секции - между 400 и 500 избиратели, а в 34 секции над 500 са гласувалите с машина.

През юли в 9 400 секции в страната са гласували с машина, а в 700 от тях имаше и втора.

Информацията ЦИК ще използва за да съобрази, къде да се поставят по две машини за гласуване на предстоящите през ноември избори.

По закон вот с машина има в секциите с над 279 избиратели по списък.

Печатницата на БНБ също се готви за изборите през ноември. Проучени са цените на хартията, която, според писмо изпратено до ЦИК, е поскъпнала драстично.

За предходния парламентарен вот бяха отпечатани 6 700 000 бюлетини.