Със специална церемония Бургас отпразнува кръщаването на новия туристически кораб. Той е тип катамаран и ще превозва пасажери по маршрути до няколко дестинации в залива.

Церемонията се проведе в зоната за обществен достъп на пристанището при Магазия 1. „Бургус“ беше посрещнат с воден салют, изстрелян от борда на кораб „Мултратаг 26“, и музикални изпълнения на Бургаския духов оркестър.

Официални гости на събитието бяха областният управител проф. Мария Нейкова, зам.-кметовете Весна Балтина, Диана Саватева и Красимир Стойчев, проф. Севделина Турманова – председател на Общински съвет – Бургас, директорът на Пристанище Бургас Диан Димов, представители на управляващия орган при реализирането на проекта за изграждане на кораба, представители на фирмата корабостроител „Галера 07“ и граждани.

Плавателният съд получи името „Бургус“, а негова кръстница стана олимпийската шампионка от игрите в Токио 2020 – състезателката от ансамбъла по художествена гимнастика Стефани Кирякова. Тя спази традицията и разби бутилка шампанско в корпуса на плавателния съд.

„За мен е изключителна радост и чест днес да бъдем заедно и заедно като бургазлии да дадем новото начало – да кръстим този невероятно красив кораб. Надявам се всеки един от вас и всеки жител на Бургас да успее да се повози на него“, сподели Стефани Кирякова.

„Кръщавам те „Бургус“! И те благославям да служиш дълго и вярно на бургазлии и на гостите на града. Нека слънцето, морето и вятърът бъдат винаги благосклонни към теб.“, каза при изпълнението на церемонията по кръщаването на кораба олимпийската шампионка.

Вторият туристически кораб на Община Бургас е изграден в рамките на проект "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентноспособна туристическа дестинация". Финансиран от: Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020г.“, Фонд за устойчиви градове, Община Бургас. Неговата цел е да развие Бургас като предпочитано място за почивка и лятна ваканция.

„Надявам се след като реализираме изцяло този интегриран проект, който включва 5 обекта, два от които корабът ще може да посещава, ще осигурим възможността повече хора да посещават и да се наслаждават на прекрасните места в нашия град“, каза Весна Балтина.

Тя допълни, че „Бургус“ е модерен кораб, който се различава от останалите в неговия клас. Катамаранът е с алуминиев корпус, дълъг е 20 метра и широк 8, може да се движи с 25 километра в час. Разполага с две палуби – открита и закрита, за общо 100 пасажери. Оборудван е с автоматизирана система за навигация. Специална соларна система ще осигурява повече от 20 процента от енергията за функционирането на „Бургус“.

„Искам да пожелая постоянно и безаварийно плаване на новия кораб и скоро да достигнете цифрата от 1 милион пътници“, каза при предаването на ключовете за управление на плавателния съд изпълнителният директор на „Галера 07“ Светослав Стоянов.

„Изказвам поздравления към Община Бургас за чудесната идея, защото това ще затвърди града като водеща туристическа дестинация“, заяви Областният управител проф. Мария Нейкова.

80% от оборудването на кораба е изработено от български фирми, което спомогна за осигуряването на заетост на много хора в трудните времена на пандемията, стана ясно още по време на церемонията.

Името „Бургус“ не е избрано случайно. То е едно от старите имена на Бургас, което на латински означава кула. Съществуват сведения, че през II в. римски легиони са построили кула, от която са навигирали корабоплаването в залива.