Първият от поредицата концертни прояви, които представят най-характерното историческото време, претворено в музикалното изкуство, както и запознаване с основните насоки на философията и културните канони за съответната епоха, е „Пътуване във времето“ – на 16-и май, от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

Двете оперни певици – Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и пианистката Мира Искърова споделят своето нетърпение да подарят моменти на съприкосновение с изкуството на барока на бургаската публика, както и на гостите на града, в днешните противоречиви, трудни, но и интересни времена:

„Публиката ще бъде преведена през различни епохи и жанрове на класическата музика в рамките на поредица от концерти „Пътуване във времето“.Първо на 16-и май ще се пренесем в XVII и XVIII век, Барок, след Ренесанса – френски (baroque), италиански (barocco), означава неправилна перла или фалшив скъпоценен камък. Пищност, претрупаност, шумното изобилие на детайли, но и мелодии, които докосват сетивата, истории за императрици и крале, афери и интриги, обрисувани в музика от Хендел, Рамо, Вивалди, Пърсел. Два сопрана, пиано, дуети и арии (по-малко), в които ще разпознаете известни мотиви от любими филми. Тази звукова магия ще бъде придружена от разходка из Лувър, Ермитаж, Петра и Пирамидите, под формата на мултимедия. За визията на проекта се грижи художникът Диана Авелова – млада артистка, която учи изящни изкуства и костюм не къде да е, а в Академията за сценични изкуства в Париж.

Хореографията на концертния спектакъл е на Патрисия Соарес. Тя е от Лисабон, Португалия, учила e класически танц в Лисабон и Мадрид. Работила е като балерина в Държавна опера – Стара Загора, а от 2019 г. работи в Държавна опера – Бургас. Нейният репертоарът включва: "Дон Кихот", "Лебедово езеро", "Жизел", "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и др. Само музиката има власт да ни пренесе за секунда, където си поискаме, елате с нас на пътешествие в епохата на Барока, ще открием много красота!“, разказва за атрактивния проект сопраното Мария Цветкова-Маджарова.

„Този концерт ни отнася в епохата на Барока, като ни разхожда из най- красивите кътчета на музиката от този стил мечтателност и приказност, вплетена в полифонична сплав, допълнени от вълшебна мултимедия и танц ето в какво може да участвате.“, допълня естетичната визия за концерта сопраното Нона Кръстникова.

„Срещата с този музикален проект за мен е особено лична. Не зная, дали ще успеем да погледнем достатъчно отблизо музиката на Барока, но се надявам да имаме щастиетои ние, и публиката на Бургаска опера да бъдем достатъчно искрено в нея. Мисля, че на 16-и май ще се срещнем с една много емоционална и честна интерпретация на някои от най-впечатляващите барокови арии и дуети. С искрено вълнение каня почитателите на оперното изкуство, а и не само тях на този по-специален концерт“, повдига емоционалния градус преди концерта пианистката Мира Искърова, с която Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова имат вече солиден брой съвместни камерни изяви. Mира Искърова е известна сред филмовите и театралните среди като композитор на музиката към редица успешни театрални постановки и филмови заглавия.

Билети за концерта „Пътуване във времето“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 50 %.

За изпълнителите:

Мария Цветкова-Маджарова, сопран, е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Нона Кръстникова, сопран, завършва оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова в НМА „Панчо Владигеров“ и до момента работи с нея като вокален педагог. Специализирала е като стипендиант в Модена, Италия, при Райна Кабаиванска и в оперното студио в Грац, Австрия. Участвала е в майсторски класове на Ана Томова Синтова (2011, 2014, 2015), Кири те Канава и Федерика фон Щаде (2008), за немска песен при проф. Хартмут Нол и др. Печели трета награда на Международния конкурса “Mirabent I Magrans” (2014, Sitges, Barcelona); на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ същата година, Гранд при на „Короната на Търново“ и трета награда на Международния конкурс за песенни дуа „Алза Респиги“ Верона, Италия. Нона Кръстникова е щатен солист на Опера Бургас, където има над десет главни роли като Мими от операта “Бохеми“, Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Джакомо Пучини, Амелия от „Бал с маски“ на Джузепе Верди, Графинята в „Сватбата на Фигаро, дона Елвира в „Дон Жуан“ и Фьордилиджи в „Така правят всички“ на В. А. Моцарт, Микаела в „Кармен“ на Жорж Бизе и др.

От 2011 година сформира дуо „Колаж“ с пианиста Мария Русева.През октомври 2015 г. дуо „Колаж“ печели трета награда на конкурса за песенни дуа “Елза Респиги” във Верона, Италия.

Мира Искърова е български пианист и композитор. Родена е в Бургас, където завършва Mузикалното училище в класовете по пиано на Юлия Ненова и Радка Чомакова, а по-късно и Националната mузикална aкадемия „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София в класа по пиано на проф. Марина Капацинская.

Като изпълнител изнася самостоятелни концерти в рамките на наши и международни фестивали, сред които „Европейски музикален фестивал“, София; „Международен музикален фестивал“ – Хамбург, „Младите в изкуството“ – Москва, Амстердам и др. Носител е на редица награди от конкурси у нас и по света. Като пианист, репертоарът й обхваща музика от Бароковия период до наши дни.

Мира Искърова е автор е на филмова и театрална музика, работи с режисьорите Георги Дюлгеров, Оги Костовски, Слава Дойчева, Делян Илиев и др.

Създател и водещ на подкаст предаване, където кани „странни птици“ да разкажат за любимата си музика.

Снима се като актриса във филмите „Хубава си, мила моя“, „Слава“, „Брак“ и др.

Преподавател е в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.