В момента сме във фаза на здравна криза. Резултати от мерките вече има – бяхме в експоненциален ръст, сега имаме средноседмичен спад около 25 на сто в официално обявените нови случаи на заразени с коронавирус. Това обясни пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

"Няма спад обаче в броя на хоспитализираните и на хората в интензивните сектори. Средната възраст на новозаболелите се е качила с 8 години, което удвоява и утроява риска и повече хора ще стигат до интензивни отделения", отбеляза Томов. По думите му бавно вървим надолу заради нееднаквото налагане на правилата в различните населени места.

Според Лъчезар Томов на фона на неголемия спад предстоящите празници могат отново да доведат до ръст на случаите. „Събиране до десет човека пак е много, защото ще има стотици хиляди подобни събирания“, посочи той.

Томов подчерта, че успешните държави при епидемичен взрив локално затварят всичко, за да пречупят кривата.

По думите му трябва да отворим януари и ако до март-април успеем да ваксинираме 1 милион души, това много ще намали разпространението на вируса, при спазването на определени мерки. Това се нарича ранен колективен имунитет, поясни преподавателят.

В Германия правят тотален локдаун от 16 декември до 10 януари, за да започне ваксинация с идеята август хората да отидат на море, даде пример той.

Ако можем да търпим известно време, ако можем да се стегнем за един месец, а после преминем към фазата на имунизацията, ще можем да имаме нормално лято, прогнозира Лъчезар Томов. "Ваксините още преди компютрите и технологиите стоят в основата на съвременния начин на живот", подчерта математикът.