„В тази социална услуга, трябва да работят социални хора, да имат сърце за нуждите на другите и това, което вършат. Тя трябва да е тяхно призвание“.

Това сподели управителят на Домашен социален патронаж – Бургас, Валентина Станкова. Тя пое поста в началото на 2020 година и още в първите месеци, с началото на локдауна броят на потребителите на Патронажа се е увеличил двойно. Днес наброява близо 2000 души, които се обслужват от близо 150 служители. Тенденцията е към увеличаване на обслужваните лица за медико-социалната грижа и осигуряването на топла храна. Успоредно с ръста на потребителите има и ръст на услугите, което е причина социалното министерство да даде най-висока оценка на Бургаския патронаж.

По думите на Станкова извън пандемичната обстановка, населението на страната е застаряващо и нуждите от тези услуги ще се увеличават. „Ние не спираме да приемаме и нови потребители, макар да имаме и единични случаи на хора, които от страх отказват да приемат медицински лица в домовете си“.

Социални, здравни работници, медицински специалисти, психолози, шофьори, куриери – по различни направления, Домашният социален патронаж в Бургас работи на пълни обороти по време на втората вълна на Ковид-19.

„Сега положението е много по-сериозно, отколкото при първия локдаун, защото има повече болни и карантинирани. Работим на пълни обороти и с всички сили за да покрием нуждите от социална и здравна грижа, както и по осигуряването на топла храна. Включихме и нова услуга по т.нар. куриерска програма. Освен храната, която доставяме до домовете, често се налага да ходим, вместо гражданите до личните им лекари. Целта ни е да достигнем и да подсигурим всички наши потребители с храна, лекарства и персонални грижи. Тъй като работим с рискови групи и самите ние, може да се окажем риск за хората, които обслужваме, изключително стриктно спазваме мерките за безопасност и следим ежедневно здравният си статус“, допълни Станкова.

По време на първата вълна на Ковид екипите е трябвало да работят повече от 10 часа в денонощие за да могат и да доставят храна до всеки, нуждаещ се и затворен в дома си възрастен човек. Тогава в помощ на екипите се включиха и доброволци, които са помагали с разнос.

Според управителят на Домашния социален патронаж обаче единици са били тези, които поради рисков здравен фактор са се отказали от работата си. „Щастлива съм, че екипът ни е сплотен и отговорен. Точно в тази социална работа трябва да е призвание, ако не я вършиш по този начин с желание и с грижа за хората, няма да издържиш“, каза още тя.

Източник: dnews.bg