Заради кризата с коронавируса у нас вече се провеждат разводи по скайп. Със съответните промени в закона това трябва да стане нормална практика, заяви пред bTV Даниела Александрова, зам.- председател на Софийския районен съд.

„Може би, защото е нещо ново, се приема ентусиазирано. Първото заседание по Скайп го проведохме по време на извънредното положение, когато открити съдебни заседания почти не се провеждаха в съда. Но когато си започнахме редовните съдебни заседания, колегите поискаха да се продължи провеждането на виртуални заседания именно по тези производства“, обясни Александрова.

По думите й дори и по скайп по време на съдебния процес съдията стои в съдебната зала, включително облечен в тога. До него стои съдебен секретар, който протоколира всички извършени по време на заседанието процесуални действия. „Зная, че има законодателна инициатива, за промени, които да уреждат протичане и провеждане на такива заседания. И аз лично се надявам това да се случи по-бързо, тъй като облекчава съда и страните и може би това е бъдещето“, каза още зам.- председателят на Софийския районен съд. „Внедряването на всякаква форма на технологии е бъдещето. Необходими са законодателни промени в процесуалните ни закони“, смята и адвокат Юлия Раданова.