Всеки пети от новорегистрираните безработни до момента или близо 20 000 души, са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, сочат данни на КНСБ. От синдиката алармират, че близо 40 процента от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, а това означава и ниски обезщетения за безработица.

Според данните на Националния статистически институт, заетите в хотелиерството и ресторантьорството с около 105 000 души. А тази сфера е една от най-засегнатите от кризата с коронавируса - между 15 и 20% от всички новорегистрирани до момента безработни са от тази сфера, каза икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов пред БНР. Според експерта хората работещи в тези сектори се осигуряват на минимална работна заплата, което пък им осигурява много ниско обезщетение в момента. „ 60% от 610 лева, което е триста и няколко лева“, са средствата на които могат да разчитат безработните от хотелите и ресторантите, допълни още Костов.

„Последни данни хората, които работиха на минимална заплата в този отрасъл са около 38%.“, разясни синдикалистът.

Синдикалистите са категорични, че в кризата в крайна сметка има и нещо здравословно - ако например става въпрос за недекларирана заетост. „Сега ще усетим на практика какво губим, а ние губим права, когато не се осигуряваме реално на дохода, който получаваме. Това са права не само за обезщетения за безработица, а и за майчинство, за пенсии, за болнични. Мисля, че хората ще започнат да са стриктни“, коментира още Костов.