Два фактора помагат АЕЦ „Козлодуй“ да е в печелившите компании-нарастване цената на енергията. И второ-количеството енергия, която реализира на пазара. Това каза по БТВ Валентин Николов- шеф на енергийната комисия в НС.

Това е цвете. Имаме обединен пазар. С румънската борса сме се интегрирали. Цените са почти еднакви. НЕК имаше много малко водоползване, за да натоварят техните вецове. Дълговете също тежат. Има невъзвращаеми приходи. Но с АЕЦ „Белене“ това ще се промени. С малко се е увеличило потреблението у нас.


Ядрените централи са беземисионни. Т. е. не замърсяват околната страна. Всяко ВЕИ намялава зависимостта от външни източници, които доставят петролоресурси. Трябва да насърчим ядрените централи и ВЕИ-та. След 10 години ще имаме нужда от базова мощност. Има истински инвеститори в света. Китай отваря над 50 реактора. Четири блока отваря ОАЕ. Италия внася голяма част от електрическата енергия. При нас износът е по-голям от вноса. Искаме да дойде завод за автомобили. Трябва да има предвидимост.


Без „Росатом“ няма как да изградим ядрената централа „Белене“. Заформя се консорциум. Говорих с корейците в Абу Даби. Те искат да са собственици на тази централа.