Венецуела стана първата страна, която пусна в продажба своя криптовалута, обезпечена със собствени резерви и природни богатства, съобщи вицепрезидентът Тарек Ел Аисами, цитиран от Венецуелската информационна агенция. Той допълни, че на правителствения сайт www.elpetro.gov.ve е публикувана инструкция за желаещите да придобият петро. Венецуелската криптовалута може да бъде купувана както от физически и юридически лица във Венецуела, така и от граждани на други държави.

Президентът Николас Мадуро обяви, че ще бъдат пуснати общо 100 милиона единици от нея, от които 82,4 милиона ще бъдат достъпни за инвеститорите. Цената на един петро ще бъде около 60 долара, колкото струва в момента и един барел венецуелски петрол, предаде ТАСС.

Петро се отличава от другите криптовалути с това, че тя е едва ли не единствената в света, която ще бъде обезпечена от реални активи. По разпореждане на Мадуро за целта държавата е заделила 5 милиарда барела от находището Аякучо в пeтролния пояс на река Ориноко. Властите се надяват, че криптовалутата ще им позволи успешно да привлекат средства от чужбина, които са крайно необходими на страната, обхваната от криза.

Известният венецуелски икономист Луис Енрике Гавасут се обяви в подкрепа на пускането на криптовалутата. "Петро е много интересно явление, защото всеки човек, независимо къде се намира, може да я придобие срещу конвертируема валута, заобикаляйки финансовите санкции и финансовата блокада на Венецуела", каза експертът в интервю за радио "Унион". По този начин може да си привлече огромен капитал, допълни Гавасут.

Петро ще може да се използва за разплащане на стоки и услуги, данъци, такси и мита на територията на страната, а също и да се обменя срещу налични пари в обращение. Курсът ще зависи от обема на операциите, станали във всички обменни пунктове, които са получили лиценз от властите за дейността си.

Оптимизмът на Гавасут обаче не се споделя извън пределите на Венецуела. През декември 2017 година, на практика веднага след като Мадуро обяви, че страната му ще пусне петро, министърът на финансите и държавния кредит на Колумбия Маурисио Карденас определи тези планове като "димна завеса", подчертавайки, че криптовалутата "няма да спаси венецуелската икономика".

Още по-рязко се изказа Рикардо Хаусман, бивш министър на планирането във венецуелското правителство при управлението на президента Карлос Андрес Перес (1989-1993). В момента Хаусман преподава икономика на развитието в Харвардския университет.

"Очаквам, че петро ще бъде провал", каза Хаусман в интервю за в. "Насионал". "Проблемът на Венецуела не е в това, как се правят плащанията, а в това, че няма с какво да плаща", отбеляза икономистът.