Движението на свободно пуснати животни в земеделските площи е една от основните причини за разпространение на болести и епидемии. Това обяви днес в Бургас министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Проблемът действително е сериозен, посочи министърът и подчерта, че са необходими изменения в законодателство, които да регламентират реда за налагане на санкции и контрол. В момента земеделското министерство, съвместно със сдружението на общините, дискутира темата и тя ще бъде заложена в допълненията в Закона за опазване на селскостопанското имущество.

„Когато приемахме измененията и допълненията в закона, много остра дискусия предизвика предложението за евтаназиране на животните, когато те се движат без документи. Но в крайна сметка се оказа, че това нарушение е една от основните причини за разпространение на заразни болести и на епидемии. Предизвика голяма полемика , но в крайна сметка трябва обществена подкрепа за такива мерки, които може да изглеждат крайни, но създават определен ред, който прави така че рискът от щети и поражения да бъда минимизиран“, посочи Танева.

Фермери от Бургаски регион настояха пред министъра, стопаните, които допускат животните им да нахлуват в чужди земи, да бъдат лишени от субсидии. „Безстопанствени животни влизат нощем, унищожават десетки декри насаждения. Някой трябва да носи отговорност”, казаха фермерите. Друг проблем в региона са и ромите, които влизали директно в нивите с царевица на частни стопани, варели я в казани насред полето, а после оттам се отправяли за Слънчев бряг, където продавали стоката.