Четирите работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, оповестиха писмо до служебния премиер Гълъб Донев и финансовия му министър Росица Велкова по повод данъка "свръхпечалба". Той се въвежда с изменение в ДОПК, което е публикувано на сайта на министерството на финансите.

"Според нас, чрез промените се допуска лишено от правно и икономическо основание отнемане на доход от успешните български предприятия чрез въвеждането на т. нар. данък „свръхпечалба“, се казва в писмото, подписано от Цветан Симеонов от БТПП, който е ротационен председател на Асоциацията на организациите на работодателите в България.

Недопустимо е в една правова държава при липсата на действащ парламент служебно правителство да планира подобно посегателство върху неприкосновеността на частната собственост, в случая печалбите на частните търговски предприятия. При условие, че съответното предприятие е внесло всички свои публични задължения, в това число и корпоративен данък , няма основания да се иска, каквото и да е допълнително плащане към бюджета под каквато и да е форма", пишат от асоциацията на организациите на работодателите, се казва още в писмото. Бизнесът смята, че промени в данъците не би трябвало да се правят преди приемането на държавен бюджет, както и на бюджетите на НЗОК и НОИ.

"Въпреки липса на подкрепа за инвестициите, българският бизнес показа, че може да работи добре и успешно премина през безпрецедентните кризи през последните три години. Имаме най-висок ръст на износа и най-висок ръст на възнагражденията в целия ЕС, при една от най-ниските инфлации в Централна и Източна Европа. Някои сектори, особено в индустрията, показаха отлични резултати и точно от тези добре управлявани предприятия правителството се готви да изземе доход чрез предложената извънредна вноска.", пише в писмото до служебния премиер.

Според работодателите вместо да инвестират в иновации, обучения и добри заплати, българското правителство спира прогреса им с недопустими прийоми, като този данък „свръхпечалба“, наречена популистки „солидарна вноска“ за частните компании. Така цялата идея за реална пазарна икономика ще залитне към командно-административна система, смятат те.

Не можем да бъдем солидарни с безотговорното харчене на бюджетни средства, съчетано с висока инфлация и отсъствия на намерения за ограничаване на бюджетните разходи, гневят се работодателите.

Според тях компенсациите за свръхвисоките цени на електроенергията е европейска политика за изправяне на изкривения пазар. Това не са „помощи за бизнеса“, а е възстановяване, при това само на част, от надвзетото от предприятията. Това не са подаръци, за да се искат обратно. И след компенсации, цените на електроенергията за предприятията в България остават над средните за предприятията в другите страни, с които се конкурираме и са три пъти по-високи от цените за бита.

"Предложеният режим на облагане чрез авансови вноски през периода юли-декември 2023 г., основан на финансови резултати от приключили данъчни периоди, предполага допълнително и непредвидено изземване на доход от българските предприятия, включително и от тези, които през текущата година ще реализират загуби или по-ниски печалби, в сравнение с 2022 г.

Те настояват Министерство на финансите незабавно да оттегли направеното "недопустимо предложение"