Интересна година предстои за благородните метали - някои вдигат рекордно цената си, други са на път да изчезнат.

Въпреки че през миналата година златото загуби 1% от цената си, анализиторите очакват 2023 г. да е рекордна за стойността му за всички времена.

По-сдържаните прогнози са да надхвърли 2100 долара, по-смелите стигат до невероятните 4000 долара. В неделя една унция се търгуваше за 1870,5 долара.

През 2022 г. централните банки са изкупили най-голямо количество злато от 55 години насам - 673 тона. Последният път, когато е имало такова ниво, е 1967 г. Тогава това доведе до краха на системата "Бретън Уудс", която обвързваше стойността на щатския долар с благородния метал.

Управляващият директор на Swiss Asia Capita Юрг Кинтер обяснява очаквания скок на златото с рецесията през първото тримесечие за много икономики, което ще доведе до забавяне на темпото на повишаване на лихвените проценти от много централни банки. Освен това инфлацията остава много висока в света, което запазва привлекателността на златото за инвеститорите, тъй като то традиционно се смята за сигурно убежище.

Все пак специалистите съветват да не се влагат повече от 10% от свободните пари заради колебанията в котировките, като е добре инвестицията да е по-дългосрочна. Най-популярни и достъпни са инвестиционното злато, както и монети. Цените на най-масовите варират от 500 до 1000 лв.

2023 г. обаче няма да е толкова благоприятна за друг благороден метал - платината. Прогнозите са, че търсенето ще нарасне толкова много - 19% до 77 млн. унции, което ще доведе до сериозен дефицит, който ще достигне до 303 хил. унции. Предлагането ще бъде ограничено заради прекъсванията на електрозахранването и поддръжката на предприятията за добив на платина в Южна Африка, която е най-големият производител на метала.

Същата съдба очаква и среброто, чието търсене също ще бъде рекордно - 1,21 млн. унции, което е ръст от 16%. И двата метала се използват за производството на автомобилни компоненти.