До 60 милиона души по цял свят ще бъдат принудени да живеят в крайна бедност заради кризата, предизвикана от коронавируса. За това предупредиха от Световната банка. Според международната финансова организация световният икономически растеж ще се свие с 5% тази година, а населението на редица държави ще е изправено пред огромно предизвикателство.

От началото на пандемията милиони хора са останали без препитание. Само в САЩ - една от най-големите световни икономики, броят на безработните скоростно надхвърли 30 милиона. Ситуацията започва да придобива обезпокоителни размери и в други държави, сред които и Великобритания, например.

Изчисленията на Световната банка са, че 60 милиона души по цял свят ще са принудени да живеят в крайна бедност - прогноза, която напълно заличава всички усилия, положени през последните три години в посока подобрение на живота, твърдят от организацията.

Според критериите на Световната банка в крайна бедност живеят хора, чийто доход е по-малък от 1.90 долара на глава от домакинството, пишат от BBC.

Базираният във Вашингтон кредитор предлага 160 млрд. долара безвъзмездни средства и заеми с ниска лихва, за да помогне на бедните страни да се справят с кризата.

Световната банка работи с Международния валутен фонд (МВФ) по схема, която позволява на по-бедните страни да поискат облекчение на дълга при изплащане на кредити в държавите-членки на Г-20 до края на тази година.