Депутатите остават без заплати. Това предложиха от ГЕРБ, а предложението бе прието единодушно със 170 гласа. Промяната ще е само за периода на извънредното положение. Тя ще засяга освен народните представители, министрите и шефовете на държавни агенции.

"Ние за извънредното положение няма да получаваме възнаграждения. След удръжките, парите ни ще се превеждат по сметките на Министерство на здравеопазването. Призовавам всички да гласуват единодушно", заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

Депутатите от управляващата партия изненадващо се отказаха от предложението си за "замразяване" на заплатите и вместо това внесоха предложение да се откажат напълно от тях до края на извънредното положение.

"Карате ме да се чувствам горд. Ние от "Воля" ще подкрепим това предложение, то ще срещне подкрепа от цялото Народно събрание", каза Веселин Марешки.

БСП оттегли предложението си възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното Народно събрание. "Воля" също се отказа от намаляване на основното възнаграждение от 1 април на нивото на минималната работна заплата за страната. Това направиха и от ПГ "Обединени патриоти", които искаха месечните възнаграждения да са 50 процента от брутните възнаграждения, като това да важи и за членовете на Министерския съвет.

Народните представители отправиха и апел към президента също да се откаже от заплатата си.