Изпълнителното бюро на БСП излиза с номинацията на Елена Йончева за водач на листата на партията за евровота, обяви в предаването „Тази неделя” Кирил Добрев.

По устав Изпълнителното бюро на БСП предлага на Националния съвет, а решението се взима от пленума. "Националния съвет може да издигне и други кандидатури, може и да вземе друго решение. При нас нещата се решават по демократичен избор. Това е разликата между нас и всички останали партии", обясни Кирил Добрев.

БСП ще определи водач на листата за евровота

От проведени 293 конференции, Елена Йончева има 266 номинации – тя е припозната в огромна част от партията, посочи още той.

Тя е флагман на борбата с корупцията в България, отбеляза още Добрев. По думите му с нейната номинация се търси разширяване на влиянието на БСП.

Кирил Добрев поясни, че с голям брой номинации са и президентът на ПЕС Сергей Станишев, зам.-председателят на БСП Деница Златева, народните представители от ПГ на "БСП за България" проф. Иво Христов и проф Румен Гечев, както й сегашните евродепутати от БСП/ПЕС Петър Курумбашев и Момчил Неков.

Добрев отбеляза, че европейските избори са елемент към спечелването на парламентарните избори. От тази гледна точка, според Добрев, изключително важно е именно разширяването на влиянието на БСП. Елена Йончева се подкрепя от цялото общество, смята той.