Палатките на майките на деца с увреждания остават. „Другият вторник продължаваме преговорите по трите закона, които да гарантират достоен живот на децата ни”, каза пред Фрог нюз Вера Иванова, една от майките, участвала в днешната среща с премиера Бойко Борисов.

По думите й от страна на управляващите е имало воля гласът им да бъде чут. В хода на разговорите е станало ясно, че за да се стигне до финансова обосновка на законите, е необходим точен регистър на хората в нужда, какъвто досега няма. В тази връзка вицепремиерът Томислав Дончев е поел ангажимент по най-бързия начин да се обедини информацията от системите на ТЕЛК, НОИ, ГРАО и т. н, за да се види колко са страдащите, които се нуждаят от съответна държавна подкрепа.

По време на срещата е имало не малка съпротива срещу майките от страна на национално представените организации /НПО-та/, които се субсидират от държавата. Упрекът от тяхна страна е бил, че предложеният от майките закон ще ощети много хора с увреждания. Тази теза е застъпила и председателката на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. Една от майките тогава помолила социалния министър Бисер Петков да каже дали има такова предложение в законопроекта им. Петков категорично отрекъл. „Така на всички присъстващи, включително и на премиера стана ясно, че ние не искаме никой да бъде ощетен за сметка на друг. Стана ясно, че това, което се лансира от НПО-та е лъжа”, уточни Вера Иванова. Майките са настояли обещаните 150 млн. лв. допълнително в бюджета за догодина да бъдат изразходвани прозрачно, пълноценно и разумно.

Министър -председателят приел аргументите на майките да се изгради единен орган, който да определя кой човек точно от каква помощ има нужда. Решено било за нуждите на това звено да се отдели човешки ресурс от сега действащата Агенция за социално подпомагане.

Борисов останал изненадан, когато майките му казали, че палатките остават и след срещата. Обяснили му, че така ще е, докато не видят конкретни резултати. Връчили му и отвореното писмо, в което настояват за оставката на Адриана Стоименова. Дамите са готови и с план откъде биха могли да се набяват средства, за да може исканите закони за хора с увреждания да бъдат реално приложени.