Властите в Гърция са дали ултиматум на повече от 700 хиляди данъкоплатци да погасят дълговете си към държавата, тъй като в противен случай са застрашени да им бъдат запорирани и иззети заплати, пенсии и банкови спестявания, съобщава в. "Та неа".

Става дума за поредна вълна от конфискации в опит на финансовите органи на страната да накарат нелоялни данъкоплатци да се издължат. От това начинание в хазната се очаква да влязат най-малко 5 милиарда евро до края на годината.

Повишените данъци бяха договорени с международните кредитори в замяна на отпусканите от тях финансови инжекции на страната.

На длъжниците е даден срок от 15 дни, за да платят просрочените си задължения.

Писма са били изпратени на 761 хиляди физически лица, които не са платили навреме първата вноска от данъка върху дохода си. От този налог трябва да бъдат събрани 340 милиона евро.
В резултат на конфискации само за първите шест месеца на годината в Гърция са били платени 2,3 млрд. просрочени задължения. Въпреки това обаче данъците продължават да не се плащат, като всеки месец просрочените дългове растат с около 700 милиона евро.

Домакинства и фирми са притиснати до стената и се опитват да оцеляват в условия на изключително високи данъци. За първата половина на годината неплатените налози са достигнали 4,2 млрд. евро. Просрочените задължения към държавата пък се изчисляват на 95 млрд. евро.

Данните показват, че 3,8 милиона гърци са с просрочени дългове към данъчните и митницте, а над 1,6 млн. са застрашени върху тях да бъдат наложени мерки за принудително събиране на тези средства. Близо един милион гърци вече са констатирали, че властите са стигнали до банковите им сметки, като са ги и са иззели парите им. /monitor.bg