Премиерът защити проверките, които Валери Сименов провежда по морето. По думите му вицепремиерът действал в рамките на закона и правомощията си.

"Ако това е дебат, трябва да се пренесе в парламента и да се смени или не закона. В същото време законът е за това, да се изпълнява. Говорих с Валери Симеонов. За 2 от заведенията има жалби - за едното 10, за другото около 20. Законът е такъв, че не позволява да има шум след 23.00 часа. Симеонов действа с правомощията на закона", обяви Борисов. Ако някой е против законите за шума, трябва да се обърне към парламента и там да се проведе дебат, каза Борисов.

Самият Симеонов зави по-рано днес, че заведения, които са били спипани вече в нарушения продължават да не се съобразяват със закона.

Междувременно прокуратурата се зае с шума по морето. Държавното обвинение е установило, че във Варна, Шабла, Несебър и Каварна общините са въвели по-късен час за намаляване на шума от заведенията. Това обаче било незаконно. В Закона за защита от шума в околната среда не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23.00 часа и 7.00 часа, припомнят от ВАП, след като проучили наредбите на общините. И допълват, че ще бъдат отправени предписания към съответните общини да си коригират "незаконосъобразните разрешения" така че да бъде спазен законът и "за създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум".