Първият кабинет в областта за изследване функцията на долните пикочни пътища заработи в УМБАЛ Бургас. Той е част от Отделението по урология на болницата, а целта му е да помага в диагностиката на заболявания, свързани с уринирането при мъжете и при жените.

„Кабинетът е оборудван с чисто нов урофлоуметър, който изследва долния уринарен тракт. Пациентът сяда на специален стол и уринира в съд, към който са прикрепени датчици.През това време апаратът прави анализ и показва графика на количеството отделена урина, продължителността, максималната и средна скорост на уринния поток”, обяснява началникът на Отделението по урология д-р Николай Миринчев.

Урофлоуметрията е неинвазивно, скринингово изследване, което обективно показва уринния ток- количеството урина за единица време. Тя се провежда за оценка на функцията на отделителната система. Резултатът от скрининга е под формата на автоматична графична характеристика на струята: максимална и средна скорост, както и обем на отделената урина.

„Урофлоуметрията е подходяща при всички пациенти със симптоми на долните пикочни пътища (СДПП ). Те са два вида – симптоми на съхранението на урина в пикочния мехур, чести и неотложни позиви за уриниране, нощно уриниране повече от 2 пъти, изпускане на урина и др. Също симптоми на изпразване на урина - тънка струя, прекъсване на уринирането, трудно започване на уриниране, чувство за недоизправане на пикочния мехур и др.”, казва д-р Миринчев.

Изследването е препоръчително и при всички пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия (уголемяване на простатната жлеза). То е задължително преди започване на терапия (медикаментозна или предоперативна интервенция на простатната жлеза), както и по време и след проведена операция.

Подготовка на пациентите преди урофлоуметрия включва: изследване на урокултура, изготвяне на IPSS въпросник (само за мъже), изготвяне на микционен дневник, пациентът да не е уринирал 2-4 часа преди изследването.

Екипът на Отделението по урология в УМБАЛ Бургас планира да надгради оборудването с допълнителни приставки за детайлно изследване на сфинктерния апарат. Урофлоуметрията се извършва по Здравна каса или чрез заплащане. Пациентите, които искат да си запишат час, могат да го направят всеки вторник от 15:00ч. до 16:00ч. на тел.: 0888804863 или 0892730618.