Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение, че са членове на въоръженото крило YPG на сирийската Партия на демократичния съюз /PYD/, съобщи тази вечер агенция СонДакика.

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там на почивка.

Не се посочват имената им, британският гражданин е с инициали J.A.R. Българките са майка и дъщеря съответно с инициали V.P.R.A. и M.Y.A. Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали.

При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници от YPG, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с въпросната организация, обявена за терористична в Турция.

За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. Разследването продължава. Информационният сайт хаберлерком по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. /ПИК/