Активистка от партията на Валери Симеонов е арестувана за трафик на мигранти. Тя е задържаха при акцията на магистрала „Тракия” преди три дни. Става дума за Анелия Велева - кандидат за депутат от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) през 2014 г. Година по-късно се кандидатирала и за кмет на Костинброд, но не е избрана, уточнява Нова телевизия. При акцията в събота бяха арестувани общо деветима българи и петима чужденци. Срещу част от тях, сред които и Велева, вече са повдигнати обвинения за незаконен трафик. Мигрантите са от сирийски и иракски произход. Трябвало да бъдат закарани до българо-сръбската граница.


Вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов коментира ексклузивно пред ПИК информацията, че активистка на партията е арестувана за трафик на бежанци. Припомняме, че лидерът на структурата в Костинброд Анелия Велева е сред задържаните в операцията на магистрала "Тракия".

"Все още не може да се коментира нищо при тези оскъдни факти. Партията има официално прессъобщение. Запознат съм, че е задържана, но не знам доколко е виновна. Тепърва ще се установява нейната вина. Когато се установи, ще изявим позиция", сподели Валери Симеонов.

"Тя е човек от структурите и е избрана от съответната организация в Костинброд. Не съм я избирал аз", добави вицепремиерът и уточни: "Познавам я, но нямах впечатление, че се е занимавала с незаконна дейност. Ако знаехме, щяхме да предприемем съответните мерки."

"Доколкото знам няма други задържани лица, свързани с партията. НФСБ не се занимава с трафик на хора!", категорично заключи вицепремиерът.

Ето и официалната позиция на НФСБ за арестуваната активистка на партията:

"Уважаеми колеги,

По повод на изнесени в медиите твърдения за задържането на Анелия Велева ръководството на ПП НФСБ заявява:

Анелия Велева е била избрана от местната структура за председател на НФСБ в Костинброд.

НФСБ осъжда остро каквато и да е съпричастност към криминално деяние, каквото е трафика на хора. Припомняме, че ние сме вносители през 2015 г. на промяна в закона, с която драстично са увеличени санкциите за трафиканти на хора.

След приключване на работата на разследващите органи и установяване на фактите относно съпричастността на Анелия Велева към подобно деяние, ръководството на политическата сила ще излезе със свое становище."